avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Život-i-stil

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 219

Kuvarice u suknjama osvojile vrh visok 7.000 metara


Kuvarice u suknjama osvojile vrh visok 7.000 metara

Pet žena iz Bolivije, koje imaju od 42 do 50 godina, osvojile su 2017. vrh argentinske planine Aconcagua (6.960 metara), što je najviši vrh na svijetu izvan Azije.

Cijelo vrijeme nosile su svoju tradicionalnu odjeću.

Njih pet su godinama radile kao kuvarice i nosačice u planinskim kampovima na planini Huayna Potosí u Boliviji, a pripadnice su autohtnog naroda Aymara koji, procjenjuje se, živi u Andama već barem hiljadu godina, ima svoj jezik i poznat je po živopisnim nošnjama.

Sličan poduhvat se desio i 2014. godine, kada je 11 žena odlučilo da se i same upuste u avanturu umjesto da samo pomažu drugima da osvoje najviše vrhove Južne Amerike. I one su cijelo vrijeme bile odjevene u svoju tradicionalnu odjeću. Inicijalni cilj bio im je uspeti se na osam vrhova viših od 6.000 metara, a do 2016. osvojile su vrhove Acotango, Parinacota, Pomerape, Huayna Potosí i Illimani.

Karakteristična slika žena Bolivije je da su one prodavačice na pijaci, supruge i majke. Tradicionalne, pokorne i marginalizovane. Ali ne više!

Već nekoliko godina nastupaju kao kečerke, u ring ulaze i bore se u haljinama. Uz to su velika turistička atrakcija.

Takođe, sve više pokazuju snagu u poslovanju, politici i modi. Naposlijetku, ove žene, poznate kao Čolite (Cholas), ulaze u aktivnost kojoj su do sada dominirali muškarci Bolivije i stranci.

“One ruše tabue i stereotip da se samo muškarci bave alpinizmom. Nose tradicionalne suknje i kažu: ‘I mi to možemo’”, kaže Sergio Condori, planinski vodič.

Neodoljivi stil Cholita nešto je o čemu svi putnici nakon posjeta Boliviji pričaju. Teško da će neprimjetno prošetati pored tebe.

“Plisirana suknja, par slojeva podsuknje, vezeni šal učvršćen brošem i cilindar šešir ispod kojeg se nadziru dvije guste crne pletenice. Na leđima se nađe i marama prošarana hipnotišučim bojama, a u njoj uz raznorazne voćke često balansira i začudo mirno dijete rumenih obraščića”, zabilježila je ranije Tinka Kalajžić, a prenio portal Vox Feminae, i dodala:

“Pomalo nesvrstane, negdje između ruralnog i urbanog, domorodačkog i bjelačkog… Na cestama širom Bolivije vrlo ih lako spaziš, a prvo što ti privuče pažnju upravo je taj specifičan cilindar koji ponosito nose iznad crnih, gustih kosa. Ako je ravno pozicioniran, to znači da je žena udata. One koje ga nose ukrivo, u potrazi su za partnerom. Uz karakterističnu odjeću, u kombinaciji s Cholitama najčešće ide i poluhladan stav. Nisu baš najrazgovorljivije i najotvorenije osobe s kojima sam se imala prilike susresti na svojim putovanjima. Ali ima nečeg misterioznog u njihovoj pojavi. To svakako!”

 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 526971


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja