exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Život-i-stil

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti
Broj pregleda članka: 340

Oprezno sa biljnim ljekovima: Neki su opasni po zdravlje


Oprezno sa biljnim ljekovima: Neki su opasni po zdravlje

Biljni medikamenti sadrže hemikalije kao i konvencionalni ljekovi.

„Činjenica da su prirodni ne znači da nisu toksični, a neki su i rizični po zdravlje“, kaže Edvard Ernst profesor komplementarne medicine.

Npr. biljka kava kava korištena za liječenje anksioznosti zabranjena je prije nekoliko godina jer je dokazano da uzrokuje probleme s jetrom. Neki drugi biljni preparati možda nisu toksični, ali mogu uticati na djelovanje propisanih ljekova. Npr. kantarion, koji se koristi kod depresije, utiče na djelovanje najmanje 50 posto konvencionalnih lijekova.

Stoga, medicinski stručnjaci kažu da ljudi nestručnim korištenjem biljne medicine ponekad ugrožavaju svoje zdravstveno stanje umjesto da ga poboljšavaju.

Drugi problem je ponekad sumnjivo porijeklo biljaka, jer je još uvijek kontrola biljnih preparata mnogo manja nego konvencionalnih ljekova kada izlaze na tržište. To znači da neki od njih mogu da budu zagađeni, npr. teškim metalima ili vještačkim đubrivom. Zbog toga se savjetuje kupovina čajeva i biljnih preparata samo od sigurnih proizvođača. A ukoliko tražite savjete travara trebalo bi da provjerite njihovo obrazovanje, stručnost i iskustvo, kako ne biste ugrožavali svoje zdravlje laičkim savjetima.

Takođe, morate da znate da i oni sigurni biljni ljekovi nisu uvijek djelotvorni. Nedostatak naučnih ispitivanja znači da se ne mogu dati pouzdani dokazi o njihovoj djelotvornosti, kao ni siguran doseg korišćenja. Ponekad, ako su biljni preparati i ispitivani daju zbunjujuće rezultate. Jedno istraživanje mjerilo je djelotvornost arnike na povrede i rane. Klinički rezultati pokazali su kako ona ne smanjuje bol, niti ubrzava zacjeljivanje, a ipak mnogi pacijenti subjektivno su procjenjivali kako djeluje.

Postoje i neke grupe koje bi u svakom slučaju trebalo da izbjegavajui biljnu medicinu. To su trudnice, jer ne postoji ni jedno istraživanje o tome kako biljni preparati djeluju na nerođenu djecu. Druga grupa su djeca. Istraživanje je pokazalo kako više od trećine roditelja daju djeci biljne preparate a da pola od njih prizna ljekaru da to radi. Ako dijete ima neko stanje zbog kog roditelj smatra da bi trebalo uzimati neki biljni preparat, treba da se konsultuje s ljekarom.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 453370


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja