avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Život-i-stil

PV Informer | objavljeno: | izvor: Fos media
Broj pregleda članka: 395

Doživljaji mlade Tivćanke koja je preplovila Atlantik: Ležiš i osluškuješ delfine, kitove...


Doživljaji mlade Tivćanke koja je preplovila Atlantik: Ležiš i osluškuješ delfine, kitove...

Tivćanka Stefani Račić je na katamaranu, sa još dvoje ljudi, sredinom prošlog mjeseca preplovila Atlantski okean. Za FOS opisuje ovu nevjerovatnu avanturu, govori o strahovima i uzbuđenjima koje je doživjela na pučini, ali i o tome da li je ovo putovanje na neki način promijenilo.

Privatna arhiva

U razgovoru za naš portal Stefani kaže da je odrasla na vodi, te da se ljubav prema jedrenju pojavila još u djetinjstvu, obzirom da dolazi iz porodice u kojoj svi jedre.

„Sa nekih 12 godina počela sam da pohađam školu jedrenja, a kasnije dok sam tokom srednje škole radila u marini sa dolaskom prvih jahti u zaliv sinula mi je ideja da bih mogla možda da uklopim posao i jedrenje. Uvijek sam željela da putujem što mi ovaj posao i pruža. Brod nikada nije u istom mjestu, konstantno putuješ i upoznaješ nove ljude i ja to volim“, priča Tivćanka.

Kako kaže, nije mogla da dočeka završetak studija kako bi krenula sa avanturama.

„Nekako su se sve zaređale u tako kratko vrijeme što nisam očekivala“, dodaje Stefani i otkriva nam da priželjkuje jednu „ludu avanturu“.

„Avanture su uvijek dobrodošle, ali ima jedna luda koju bih voljela da se desi, a to je prolazak ispod Cape Horn-a (rt Horn, najjužniji rt Južne Amerike). Ne znam hoće li se ikada desiti ali tu je, u mislima“.

Čuješ izdah delfina i kitova, trčiš po lampu

Naša sagovornica navodi da je sami prelazak Atlantika trajao 18 dana, da je plovidba bila predivna, ali i da nije očekivala da će baš njena priča "odjeknuti" Crnom Gorom.

„U ovom poslu prelazak okeana je poprilično 'normalna' stvar, ali za nekog kao ja, ko dolazi iz male Crne Gore, to je nekada i san. Osamnaest dana bez ikakvog kontakta sa stvarnošću, bez Facebooka, Instagrama, Vibera i ostalih društvenih mreža. Ukapiraš koliko ustvari brzo živiš, toliko nepotrebnih informacija i pridavanja pažnje nebitim stvarima“, navodi mlada Tivćanka.

Kaže i da kada se upušta u ovakve avanture nije baš najsvjesnija realnosti, ili makar ne dozvoljava sebi da bude - „u neke stvari je bolje samo baciti se, bez previše razmišljanja“.

„Na moru imaš vremena za čitanje, pisanje, naučiš da igraš šah npr, za sve neke stvari koje u stvarnosti ostavljaš po strani jer 'nemaš vremena'. Jednom kad se skućim na kopnu ne želim da koristim telefon više. Mislim da je to najveći neprijatelj društvu“, dodaje naša sagovornica.

Inspirisana i nadahnuta plovidbom opisuje nam kako izgledaju noći na palubi...

„Svake večeri ležiš i posmatraš zvijezde, a kad se okreneš po krmi i pogledaš u val iza tebe koji je osvijetljen planktonima, ne znaš da li osjećaš strah ili uživanje. U sred noći biti u nedođiji među talasima, ne znam kako bih opisala taj osjećaj...

Onda, u neko doba čujes izdah delfina ili kitova i brzo trčiš po lampu ne bi li ih vidio. Vidjeti kita je sjajan osjećaj, ogromno stvorenje koje pliva oko broda. Jednom smo prošli pored ajkule koja je spavala, svom srećom da smo prošli kraj nje, da je nismo udarili jer bi bilo štete i za nju i za brod“, prisjeća se Stefani.

U trenutku dok smo bili u kontaktu sa našom mladom sagovornicom nalazila sa na Karibima.

„ ... a šta je sledeće nikad ne znam i mozda je to najuzbudljiviji dio cijele priče“.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 583300


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja