exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Život-i-stil

PV Informer | objavljeno: | izvor: Kolektiv
Broj pregleda članka: 382

Danas su MLADENCI: Parovi SLAVE SVOJU LJUBAV, a na jedan detalj posebno treba da OBRATE PAŽNJU


Danas su MLADENCI: Parovi SLAVE SVOJU LJUBAV, a na jedan detalj posebno treba da OBRATE PAŽNJU

Mladenci se praznuju 22. marta a posvećeni su uspomeni na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su za Hristovu vjeru stradali 320. godine. Svi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a oni im donose poklone i na taj način im pomažu na započetku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, stradali su  320. godine, pošto su za vrijeme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i vjerovali su u Isusa Hrista.

Zbog svoje vjere, ovi hrabri hrišćani su najprije bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. Praznik je u crkvenom kalendaru obilježen crnim slovom u spomen na njih.

Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog vijenaca kojima su mučenici ovjenčani (vjenčani) ljubavlju Hristovom.

I na vjenčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju vjenci, koji imaju trostruku simboliku: carski vijenci - svaki čovjek je car u svom malom carstvu u svojoj kući, mučenički vijenci - jer u braku treba podnositi žrtve i vijenci besmrtne slave - u Hristovom carstvu.

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba jedno drugom da budu vjerni, kao što su sevastijski mladenci bili vjerni Hristu i da tu vjernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne smije da savlada.

Mladence slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se vjenčali poslije 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladi tek vjenčani u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka i života. Mlade domaćice dočekuju goste i pokazuju svoje umijeće i spretnost.

Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Na ovaj dan žene ustaju rano i mijese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Peku ih, premazuju medom, kolačići su najčešće kružnog oblika jer simbolizuju da je vjenčanjem zatvoren jedan krug života. Stariji tvrde da prije Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo poslije Nove godine,

Mladenci uvijek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka djece mladih supružnika.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 463095


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja