exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan online
Broj pregleda članka: 202

Traže dozvolu za rad sedme mini-elektrane


Traže dozvolu za rad sedme mini-elektrane

Firma Hidroenergija Montenegro, koja godinama dobija milionske iznose podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), tražila je Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) upotrebnu dozvolu za mini-hidroelektranu (mHE) Jelovica 2 u opštini Berane. Upotrebna dozvola se traži nakon što se završi objekat po osnovu građevinske dozvole, a prije početka korišćenja završenog objekta.

Hidroenergiji Montenegro će ovo biti sedma mini-hidrolektrana u opštini Berane koju su izgradili. Za šest mHE – Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Šekular i Spalevići 1 – im se plaća podsticajna cijena za svaki proizvedeni kilovat-sat. Podsticaji se plaćaju preko računa za struju, a plaćaju ih građani i pravna lica. Oni čine cijenu svakog proizvedenog kilovat-sata za 50 odsto većom od tržišne. Hidroenergija planira da izgradi ukupno 10 mini-hidroelektrana.

Vlasnik 40 odsto Hidroenergije je Oleg Obradović, preko firme Hemera kapital, dok 60 odsto ima Ranko Radović, koji je preuzeo vlasnički udio od Ranka Ubovića i Aleksandra Mijajlovića.

Ova firma je izgradila prvu mHE u Crnoj Gori i godinama zarađuje najviše novca od ovog unosnog biznisa.

Lani su poslovali sa profitom od 1,26 miliona eura, što je najviše od svih vlasnika mHE koji imaju status povlašćenog proizvođača.

Prihodi Hidroenergije lani su iznosili 3,13 miliona eura. Ova firma ima neraspoređenu dobit od 3,6 miliona eura. Stalna imovina ovog društva iznosi 19,3 miliona eura.

Uprkos velikim prihodima, podsticajima koje dobijaju od građana, na osnovu uredbe Vlade, zapošljavaju šest radnika. To bi značilo da po jednoj mini-hidroelektrani zapošljavaju po jednog radnika. Za plate su lani potrošili 109 hiljada eura, što je tek trideseti dio prihoda, a 13 puta je manji od profita.

Dugoročna rezervisanja i obaveze Hidroenergije iznose 14 miliona eura, a kratkoročne 4,2 miliona, što je ukupno 18,2 miliona.

Hidroenergija prodaje struju po podsticajnoj cijeni od maja 2014. godine. Lani su dobili 1,75 miliona eura podsticaja, što znači da bi bez podsticaja od građana bili u minusu po osnovu proizvodnje i prodaje električne energije. Za svaku elektranu se podsticaji plaćaju 12 godina.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 424513


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja