avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 464

Od sjutra u opticaju nove novčanice od 100 i 200 eura


Od sjutra u opticaju nove novčanice od 100 i 200 eura

Od sjutra će u Crnoj Gori biti u otpicaju nove novčanice od 100 i 200 eura, saopšteno je iz Centralne banke.

“Centralne banke Eurosistema će u utorak, 28. maja 2019. godine, pustiti u opticaj nove novčanice u apoenima od 100 i 200 eura iz serije Evropa. Nove novčanice iz ove serije se, tokom nekoliko godina, uvode postupno, od manjih prema većim vrijednostima, pa su tako prethodno uvedene novčanice ove serije u apoenima od 5, 10, 20 i 50 eura”, navode iz CBCG.

Kako objašnjavaju, izgled novih novčanica je osvježen i u njih su ugrađena nova i poboljšana zaštitna obilježja – hologram sa satelitima i unaprijeđena smaragdna brojka, te je povećana zaštita od njihovog falsifikovanja.

“Osim zaštitnih obilježja za javnost, nove novčanice sadrže i nova, poboljšana obilježja za provjeru autentičnosti uređajima. Napominjemo da novčanice iz prve serije ostaju sredstvo plaćanja i da su u opticaju do daljnjeg”, ističu oni.

Iz Centralne banke navode da se druga serija euro novčanica zove Evropa jer je na novčanicama portret Evrope, boginje iz grčke mitologije.

“Tema »razdoblja i stilovi« iz prve serije nastavlja se i u seriji Evropa, ali s osvježenim izgledom i intenzivnijim bojama u dizajnu njemačkog dizajnera novčanica, Reinholda Gerstettera. U njegovom dizajnu vizuelni elementi su zaobljeniji, a mostovi trodimenzionalniji. Zahvaljujući promjenama, nove novčanice je lako razlikovati od novčanica iz prve serije. Osim toga, novčanice iz serije Evropa sadrže zaštitne karakteristike koje je još teže falsifikovati od onih na novčanicama iz prve serije”, dodaju oni.

Kako pojašnjavaju, na vrhu srebrnaste trake nalazi se hologram sa satelitima, odnosno mali simboli eura koji kruže oko brojke i postaju jasniji kada se novčanica osvijetli.

“Na srebrnastoj traci vidi se i Evropin portret, arhitektonski motiv i velik simbol eura. Na novim novčanicama od 100  i 200 eura unaprijeđena je i smaragdna brojka. Smaragdna brojka je i na svim drugim novčanicama iz serije Europa, ali na tom unaprijeđenom obilježju vide se i simboli eura”, ističu iz CBCG.

Nove novčanice od 100 i 200 eura razlikuju se po veličini od starih novčanica. Oba apoena, kako dodaju iz CBCG,  sada imaju širinu jednaku onoj novčanica od 50 eura. Dužina im je nepromijenjena, a što je novčanica duža, veća je njena vrijednost. Sada kada je širina novčanica od 50, 100 i 200 eura jednaka, jednostavnije je rukovanje tim novčanicama, kao i njihova mašinska obrada.

“Osim zaštitnih obilježja koja se mogu vidjeti golim okom, euronovčanice sadrže i zaštitna obilježja koja prepoznaju uređaji. Na novim novčanicama od 100 i 200 eura ta obilježja su unaprijeđena, a one sadrže i nova obilježja koja omogućavaju brzu obradu novčanica i provjeru njihove autentičnosti”, zaključuju iz CBCG.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 548347


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja