avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Događaji

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 798

Goli otok nakon sedam decenija i dalje izgleda zastrašujuće


Goli otok nakon sedam decenija i dalje izgleda zastrašujuće

Ove godine navršava se tačno 70 godina od kako je osnovan najozloglašeniji zatvor u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji SFRJ-Goli otok. Nekadašnji logor za političke neistomišljenike komunističkog režima danas izgleda kao ruševina nakon razornog zemljotresa, a planovi i apeli da se pretvori u memorijalni centar ostali su mrtvo slovo na papiru.

Zatvor na Golom otoku počeo je zvanično da radi 1949. godine. Prvi zatvorenici bili su pristalice Staljina i Informbiroa. Zvanični naziv zatvora u perodu od 1949. do 1951. godine bio je “Radilište administrativno kažnenih muškaraca/žena društveno korisnim radom”. U periodu od 1951. do 1956. godine zvao se “Radnički prihvatni logor za političke zatvorenike”.

Procjena je da je tokom 40 godina postojanja na Golom otoku bilo 50.000 zatvorenika, a da ih je 8.000 umrlo, navodi se u vide koji je objavio Blic.

Prosječna starost zatvorenika na Golom otoku bila je 36 godina. Zatvorenici su bili podijeljeni u pet kategorija. U prvoj grupi su bili stari komunisti, španci borci i učesnici Oktobarske revolucije. U drugoj visoki partijski funkcioneri, a u trećoj politički zatvorenici niže kategorije. Četvrtu grupu su činili apsolutno nevini koji nisu imali veze sa politikom, ali su osuđeni na osnovu nečije prijave, odnosno klevete. U petu kategoriju su spadali zatvorenici koje je policija ubacivala kao špijune.

Zatvorenici su bili izloženi torturi i radili su najteže poslove u kamenolomu. Prema kazivanju onih koji su bili zatočeni na Golom otoku postojale su brojne metode mučenja zatvorenika, a posebno surovi su bili “topli zec” kao primjer fizičkog i “bojkot” kao primjer psihičkog zlostavljanja.

“Topli zec” ili “špalir” bio je ritual “dobrodošlice” novim zatvorenicima. Tokom ovog rituala stari zatvorenici bi se postrojili u dvije vrste okrenuti jedni prema drugima, a zatim bi novi zatvorenik prošao između njih. Tokom prolaska on je bio pljuvan, udaran šakama, pesnicama, nogama, letvama. Nakon prolaska kroz “špalir” novi zatvorenik bio bi krvav, pretučen, polomljenih zuba. Stari zatvorenik u “špaliru” koji nije “adekvatno udarao” bivao je kažnjen.

“Bojkot” je bio jedan od načina psihičkog zlostavljanja logoraša. Značio je da sa osobom koja je pod bojkotom niko ne smije da razgovara. Često joj se oko vrata kačio odgovarajući transparent: “Ja sam izdajnik”.

Po zvaničnim podacima, najviše zatvorenika je bilo iz Srbije, 44 odsto, a na drugom mjestu su Crnogorci sa 21,5 odsto. U poređenju sa brojem stanovnika, Crnogoraca je bilo najviše, jer je u Crnoj Gori bilo izraženo prorusko raspoloženje.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 548513


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja