exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan online
Broj pregleda članka: 1040

Lakočević dobila 40.000 eura, ali ne zna od koga


Lakočević dobila 40.000 eura, ali ne zna od koga

Predsjednica Upravnog suda Crne Gore Branka Lakočević dobila je stambeni kredit pod povoljnim uslovima od 40.000 eura, za koji joj je rata svega 40,41 euro mjesečno. Njoj je taj zajam, za koji se u njenom izvještaju o imovini koji je dostupan na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, isplaćen 31. januara ove godine i ona ga je prijavila u skladu sa obavezom iz Zakona o sprečavanju korupcije, koji propisuje da svaki javni funkcioner mora podnijeti novi izvještaj ukoliko mu se imovinsko stanje promijeni u iznosu većem od 5.000 eura.

Lakočevićeva je juče u izjavi za „Dan”, na pitanje od koga je dobila stambeni kredit od 40.000 eura, kazala „od koga i sve sudije”, a na podpitanje ko je to dodala je da ne zna.

– Kredit sam dobila od koga i ostale sudije, a ko je to ne znam sad – kazala je Lakočevićeva.

Na pitanje kako je dobila stambeni kredit kada već ima riješeno stambeno pitanje, Lakočevićeva je kazala da ne mora zajam potrošiti na kupovinu nove jedinice već da „popravi ovaj u kojem sada živi”.

– Znači ovo je sad za poboljšanje uslova stanovanja. Niste pisali da sam stan kupila od kredita i da je ovo sada za poboljšanje uslova stanovanja – navela je Lakočevićeva.

Ona je prema katastarskim i podacima ASK vlasnica trosobnog stana u Podgorici površine 87 metara kvadratnih, koji se nalazi u naselju Gorica.

Prema ranijim podacima o imovini i prihodima Lakočevićeva u Upravnom sudu platu ima od oko 2.000 eura, a pored toga dodatne prihode ostvarivala je za rad u Centru za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu i Komisiji za polaganje stručnog ispita, što joj na godišnjem nivou donese još par hiljada eura. Ona je od ranije kreditno zadužena 26.000 eura, ali se taj zajam vodi kao potrošački.

Sudski savjet imenovao je Branku Lakočević za predsjednicu Upravnog suda u martu 2015. Ona je na tu funkciju došla iz Vlade, gdje je bila dugogodišnja pomoćnica ministra pravde.

Taj izbor kritikovan je u nevladinom sektoru, a iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), par mjeseci nakon njenog imenovanja, saopštili su da je došlo do promjene u praksi Upravnog suda, što je potvrilo da je crnogorsko sudstvo pod direktnom kontrolom izvršne vlasti i da donosi odluke i kreira sudsku praksu prema njenim interesima i interesima funkcionera. Iz te NVO posebno su ukazali na promjenu sudske prakse Upravnog suda po pitanju odnosa prema tužbama Anketnog odbora za rasvjetljavanje afere „Snimak” protiv Monstata zbog odbijanja da dostavi podatke sa popisa koji bi pomogli rasvjetljavanju izbornih zloupotreba.

U zvaničnoj biografiji Branke Lakočević se navodi da je karijeru započela u Osnovnom državnom tužilaštvu. Takođe je radila u Službi pravne pomoći, Osnovnom sudu u Podgorici, Sudu udruženog rada. Bila je zaposlena u Ministarstvu pravde, gdje je bila sekretar i pomoćnik ministra za oblast pravosuđa. Pokrivala je i pozicije člana Tužilačkog savjeta, sekretara i člana Državne izborne komisije i šefa Radne grupe za poglavlje 23.

Funkcioneri godinama privilegovani
Lakočevićeva nije jedina koja je dobila povoljni kredit, već je spisak mnogo duži. Godinama su javni funkcioneri privilegovani u odnosu na prosječne građane prilikom rješavanja stambenih pitanja tako što stanove plaćaju i po pet puta nižim cijenama od njihove tržišne vrijednosti. Dok građani muku muče da ostvare uslov za dobijanje stambenog kredita, s obzirom na to da je prosječna plata u državi oko 500 eura, visoki državni funkcioneri sebe su obezbijedili sredstvima iz državne kase dijeljenjem povoljnih stambenih kredita za koje rate budu par desetina eura, a rijetko kad dostignu „čak” 100 eura.

Jedan od funkcionera koji je pod povoljnim uslovima riješio stambeno pitanje je ministar pravde Zoran Pažin, koji je za 8.449 eura dobio 55 kvadrata stambenog prostora od Vlade. Pažin je prvo 2008. godine dobio od Vlade stan od 73 kvadrata, da bi ga 2016. zamijenio za stambenu jedinicu od 128 metara kvadratnih uz doplatu od nepunih 8.500 eura.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 424457


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja