avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 766

IZGRADNJA NOVE GRADSKE TOPLANE OTVARA BROJNA PITANJA


IZGRADNJA NOVE GRADSKE TOPLANE OTVARA BROJNA PITANJA

Grijanje skuplje na biomasu nego na ugalj?

Hoće li i u kojoj mjeri doći do poskupljenja usluga grijanja nakon što se izgradi nova toplana na bio gorivo, to u Pljevljima sa sigurnošću ne može niko reći. Zvanično niko ne osporava izgradnju nove toplane, koja bi ugasila sadašnju gradsku kotlarnicu na ugalj, kao i niz drugih manjih kotlarnica, ali se postavlja pitanje da li Pljevljaci mogu plaćati skuplje grijanje nego što ga danas plaćaju. S druge strane toplana bi smanjila zagađenje ali se pretpostavlja, gledajući po praksi iz drugih sredina, da bi usluge grijanja bile mnogo skuplje.

- Izgradnja toplane, kao značajnog segmenta u pogledu zaštite životne sredine i poboljšanja kvaliteta vazduha u našem gradu, ni u kom slučaju ne smije biti dovedena u pitanje - ističe odbornik Demokrata u pljevaljskom parlamentu Dušan Janjušević uz upozorenje da u slučaju izgradnje toplane ima niz drugih otvorenih pitanja. Janjušević poručuje da će se sa tim problemima građani i lokalna uprava morati suočiti, kao i da iste na vrijeme treba rješavati.

Prema njegovim riječima za građene toplane najvažnije je pitanje cijene ove usluge, odnosno da cjena grijanja bude manja ili da ostane na sadašnjem nivou.

- Gradovi u okruženju čije su toplane sa mazuta, uglja ili gasa prešle na ovaj ekološki prihvatljiviji način grijanja, bili su primorani da povećaju cijene grijanja zbog značajno veće potrošnje drvne sječe od one koja je projektovana. Način naplate usluge grijanja, takođe je veoma značajan problem. Dešavalo se da nakon kampanja koje su bile usmjerene u pravcu naplate po količini utrošene energije, građani nakon ugradnje kalorimera plaćaju značajno veće račune nego ranije. Gubici na mreži, takođe su značajna stavka na računima za grijanje.Način priključenja novih korisnika još uvijek nije definisan kao i način isključenja korisnika koji su eventualno nezadovoljni cijenom i kvalitetom usluge i tako dalje - kaže Janjušević i dodaje da su ovo samo neka od brojnih pitanja koja će u narednom periodu morati biti aktuelizovana.

Inače, priča o izgradsnja gradske toplane trenutno je zaustavljena u Ministarstvu održivog razvoja i turizma jer je odbačen zahtjev lokalne uprave za izdavanje građevinske dozvole. U lokalnoj upravi vjeruju da će toplana, kada se dobije građevinska dozvola, krenuti sa radom i smanjiti zagađenje životne sredine. Međutim, ne mogu da potvrde da li će cijena grijanja biti manja po uvođenju biomase za gorivo ili veća.
Trenutno cijena grijanja u gradskoj zoni je prilično visoka, jer se pravnim licima po metru kvadratnom naplaćuje 1, 92 centa, a fizičkim licima 60 centi. Prema novom Zakonu o komunalnim uslugama, cjene grijanja pravnim i fizičkim licima treba da se izjednače. Ako bi se to desilo sigurno je da će doći do poskupljenja usluga grijanja za fizička lica, ali će mala privreda, ugostiteljski i trgovački objekti smanjiti troškove.

Da ne bi bilo iznenađenja iz Ekološkog društva „Breznica” poručuju da lokalna uprava treba da na vrijeme angažuje ljude od struke koji će procjeniti tačno, hoće li i kojoj mjeri gradska toplana biti održiva, odnosno hoće li troškovi grijanja biti veći nego kada se koristi ugalj.

- Taj dio posla se ne može raditi od oka, već tu procjenu moraju raditi ljudi od struke. Na lokalnoj upravi je da organizuju i plate taj posao. Svako uvećanje troškova grijanja je jako teško i pogubno za građane. S druge strane moraju se gasiti kotlarnice na ugalj.Za početak Vlada treba da odobri naplatu eko takse od velikih zagađivača. Od te takse bi se mogla plaćati razlika od sadašnje cijene grijanja i iznosa koji bi se dobijao u slučaju korišćenja biomase. Znači poskupljenja usluga grijanja nebi bilo, a imali bi bolju zaštitu životne sredine- kaže izvršni direktor „Breznice” Milorad Mitrović.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 583285


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja