avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti
Broj pregleda članka: 355

Ne zna se stepen zagađenja dok ne stigne nova oprema


Ne zna se stepen zagađenja dok ne stigne nova oprema

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine uskoro će mjernu stanicu u Gagovića imanju u Pljevljima opremiti najsavremenijim automatskim analizatorima za mjerenje koncentracije štetnih PM 10 čestica u vazduhu.

U Agenciji tvrde da su onemogućeni da kontinuirano obavještavaju građane u realnom vremenu na svom sajtu o koncentraciji ovog polutanta u vazduhu zbog veoma čestih prekida u radu automatskog analizatora.

“Očekujemo da će ovakvi problemi biti prevaziđeni i da će instalacijom nove opreme i proširenjem Državne mreže građani imati više informacija o kvalitetu vazduha kako u realnom vremenu, tako i nakon validacije podataka”, navodi se u saopštenju Agencije.

Tvrde i da je njihova tehnička podrška svakodnevno na terenu, ali da je potrebno 12 sati da bi se izvršila stabilizacija i započelo mjerenje, nakon prestanka napajanja analizatora strujom ili iz nekog drugog objektivnog razloga interneta, trenutne blokade rada sistema za uzorkovanje.

Iz Agencije nisu saopštili zbog čega su samo na mjernoj stanici u Pljevljima česti prekidi internet i napajanje strujom.

“Zbog opravdane zabrinutosti građana Pljevalja i prava da u najkraćem mogućem roku budu informisani o kvalitetu vazduha, dok se ne postigne potpuna stabilizacija automatskog analizatora za PM10 čestice (posebno tokom zimskih mjeseci), CETI će dostavljati izvještaje sa rezultatima gravimetrijskog određivanja realizovanog po standardu MEST EN 12341:2016 (referentna metoda za određivanje PM10 i PM2.5 frakcija supendovanih čestica) svakih 10 dana koji će biti objavljeni na sajtu Agencije”, navodi se u saopštenju.

Do sada je to rađeno jednom mjesečno.

Iz Agencije su upozorili da je u periodu od 15. do 27. decembra 2018. godine na mjernom mjestu Gagovića imanje u Pljevljima samo dva dana nije bilo prekoračenja PM10 čestica, usljed povoljnih meteoroloških uslova. U ostalom periodu izmjerene su veoma visoke srednje dnevne koncentracije PM10 čestica.

Najveća koncentracija izmjerena je 23. decembra i iznosila je 418,44 mikrograma po metru kubnom
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 583251


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja