exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 2666

Ječmenica bi da radnicima smanji plate


Ječmenica bi da radnicima smanji plate

Predsjednik povjereništva Saveza sindikata Opštine Pljevlja Ratko Pejović pozvao je zaposlene u gostionici "Vodice", koja posluje u okviru lokalnog preduzeća "Čistoća", da ne potpisuju izmjene kolektivnog ugovora koje im je ponudila uprava pomenutog preduzeća. Naime, izvršni direktor "Čistoće" Saša Ječmenica zatražio je od sindikalnih organizacija da prihvate promjenu kolektivnog ugovora na osnovu koje bi se radnicima gostionice "Vodice" u narednom periodu plate obračunavale po kolektivnom ugovoru predviđenom za ugostiteljske radnike u Crnoj Gori. Na taj način zarade bi bile znatno niže nego što su sada, jer bi se koristila obračunska cijena u iznosu od 97 eura, a ne kao dosad 121 euro. Pritom bi bile ukinute i druge povoljnosti koje utiču na visinu zarade, a u predlogu se navodi da bi se otpremnine isplaćivale za radnike gostionice u iznosu od deset minimalnih zarada.

- Nakon što smo dobili predlog, konsultovali smo se sa našim pravnicima i donijeli jedinstven stav da ovakav predlog ne prihvatimo. Radnici gostionice "Vodice" su radnici preduzeća "Čistoća" i oni treba da imaju zarade po koeficijentima koji važe za to preduzeće. Ne mogu se radnici gostionice izdvajati od ostalih radnika, jer bi to značilo da bi se u nekom momentu mogli izdvojiti i radnici uprave ili slično. Posebno je ovaj predlog neprihvatljiv zbog toga što radnike gostionice dovodi u teži položaj nego što je sada slučaj, kazao nam je Pejović.

On ističe da ne postoji nijedan razlog da prihvate pomenuti predlog, jer je on poguban za radnike.

- Pozivam sindikalce, ali i radnike da ne stavljaju svoj potpis na izmjene i dopune kolektivnog ugovora, kazao je Pejović i poručio da je za poslovodstvo "Čistoće" najbolje da povuku sporni predlog.

Kako smo juče doznali u preduzeću "Čistoća", postoje dvije sindikalne organizacije. Jedna djeluje u okviru povjereništva Saveza sindikata, a druga u okviru centrale Unije slobodnih sindikata. Članovi sindikalne organizacije Unije slobodnih sindikata su već održali zbor i odbili da prihvate ponudu kojom bi se umanjila prava zaposlenima. Očekuje se da će tako postupiti i druga sindikalna organizacija.

Ostaje da se vidi da li će direktoru "Čistoće" Saši Ječmenici poći za rukom da smanji plate zaposlenima u gostionici "Vodice" ili će zarade i dalje biti obračunavate kao ostalima zaposlenima u Čistoći.

Gostionica "Vodice" je nekad bila u vlasništvu Rudnika uglja, da bi prebijanjem dugova između Vlade Crne Gore i Rudnika postala državno vlasništvo. Država je u nekoliko navrata pokušala da proda pomenutu gostionicu, ali nakon što joj to nije pošlo za rukom ustupila je lokalnoj upravi na korišćenje. Lokalna uprava je potom gostionicu predala preduzeću "Čistoća". "Vodice" su počele s radom u okviru preduzeća, ali se vrlo brzo ispostavilo da gostionica ne posluje dobro. Sada poslovodstvo "Čistoće" pokušava da smanjenjem zarada zaposlenima smanji troškove.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 455765


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja