exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 3997

Radnički strah sindikate gasi


Radnički strah sindikate gasi

Zaposleni u pljevaljskim trgovačkim, zanatskim, ugostiteljskim i građevinskim preduzećima već godinama nemaju sindikalne organizacije. Zaposleni ističu da ne postoji nikakva inicijativa da se sindikalne organizacije formiraju iako je za to potrebno učešće samo tri radnika, te da strahuju da takve predloge pokreću plašeći se da će ostati bez posla. Poslodavci tvrde da oni nemaju ništa protiv sindikalnog organizovanja svojih zaposlenih sve dok se to ne kosi sa poslovnom politkom firme.

U pljevaljskom povjereništvu Saveza samostalnih sindikata ističu da sindikalne organizacije funkcionišu u preduzećima i ustanovama gdje je država ili lokalna uprava vlasnik i da slobodno djeluju, ali da u brojnim privatnim preduzećima nema sindikalnih organizacija iako je za registraciju potrebno da jedna organizacija ima tri člana.

- U privatnim preduzećima nema sindikalnih organizacija što znači da u tim preduzećima nije moguće naći ni tri radnika koji bi takvu ideju pokrenuli, a bez radničke inicijative nema ni formiranja sindikalnih organizacija - naglašava predsjendik Opštinskog sindikalnog povjereništva Ratko Pejović.

On naglašava da radnici moraju pokazati veću volju i želju za sindikalno organizovanje, jer se niko ne može boriti za njihova prava ako to oni ne urade.

- Radnici se moraju boriti za sopstvenu slobodu jer se drugačije ne može do slobode doći. Mi u povjereništvu smo u potpunosti spremni da u svemu pomognemo zaposlene u privatnim preduzećima da se sindikalno organizuju, ali je neophodno da se pokrene inicijativa. Pozivam radnike da pobjede strah, jer su i poslodavci obavezni da omoguće uslove za sindikalno organizovanje - poručuje Pejović.

On podsjeća da u Pljevljima postoji veliki broj radnika koji rade bez osiguranja, odnosno na crno. Ističe da je takva praksa izražena u trgovačkim preduzećima gdje su i zarade jako niske, te da je za očekivati da se tu zaposleni udruže i sindikalno organizuju kako bi zaštitili svoja prava.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 455740


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja