exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: portal Standard
Broj pregleda članka: 277

Još ništa od projekta u Pljevljima: "Drugog bloka nema, a ka' će ne znamo"


Još ništa od projekta u Pljevljima: "Drugog bloka nema, a ka

Da je sve teklo po planu Crna Gora bi već ove godine mogla da bude država sa suficitom električne energije. Ipak i dan danas zavisimo od uvoza električne energije, zbog čega su i računi za struju, između ostalog veći, a radovi na gradnji drugog bloka Termoelektrane kasne već tri godine. 

Još 2016. godine u Pljevljima je Vlada potpisala ugovor sa češkom konpanijom "Škoda Praha", koja je obećala da će posao vrijedan 324 miliona eura završiti za tri godine. 

Ugovor je raskinut, jer je Češka eksportna banka CEB odustala od kreditiranja, a kao glavni problem, CEB je navela nemogućnost dobijanja državne garancije, jer je Vlada prethodno odbila njihov zahtjev da država bude garant u izmirenju kredita.

Danas, tri godine nakon potpisivanja ugovora, drugog bloka u Pljevljima još nema, dok je radni vijek prvog bloka polako na izmaku. U Ministarstvu ekonomije su izbjegli da odgovore na pitanja portala Standard o ovoj investiciji, a jedini dostupan odgovor o drugom bloku TE nazire se u dokumentu koji je, reseor Dragice Sekulić, nedavno dostavio Vladi. 

U njemu se kratko kaže da je Upravljački komitet preporučio Vadi da sačeka rezultate izrade idejnog projekta i elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja koju izrađuje kompanija "Steag Energy Services" iz Njemaĉke, koji će uključiti i analizu mogućnosti povećanja snage postojećeg bloka TE Pljevlja.

"Shodno tome, konačna prezentacija optimalnog rješenja za budući rad termoenergetskog kompleksa u Pljevljima je planirana krajem prvog kvartala 2019. godine", kratko su u izvještaju naveli iz Ministarstva ekonomije.

Uvoz električne energije skoro 30 miliona eura

Crna Gora više od tri decenije čeka na gradnju energetskog objekta. Drugi blok je neophodan jer jedino na taj način možemo "energetsku sudbinu" držati u svojim rukama, ne zaviseći od uvoza električne energije. Gotovo 30 miliona eura iznosio je uvoz električne energije u prošloj godini. 

Dakle, od sticanja nezavisnosti do danas, na uvoz električne energije smo potrošili jedan drugi blok Termoelektrane. 

Takođe, tek smo načeli i rudno bogatstvo. Sve analize su pokazale da više od 30 godina možemo računati na zalihe uglja. 

Drugi blok, koji bi ispunjavao sve ekološke standarde, je neophodan i da bi se sačuvala radna mjesta Pljevljaka. Bez drugog bloka više od 1.000 ljudi bi ostalo bez posla. 

Kinezi zainteresovani

Svjetlo na kraju tunela za ovaj projekat predstavlja obećanje premijera Duška Markovića, koji je više puta ponovio da Vlada nije odustala od gradnje drugog bloka, te da se traži najbolji model. 

Jedinu javnu zainteresovanost za gradnju drugog bloka iskazala je kineska "Powerchina". Oni su naglasili da bi učestvovali i u realizaciji drugih energetskih razvojnih projekata. To je bilo prije tačno godinu. 

Od tada do danas, o ovom projektu se konkretno, gotovo i da nije govorilo.

Cjelokupna dosadašnja priča mogla bi se svesti na, malo modifikovanu, čuvenu krilaticu Živka Nikolića: "Drugog bloka nema, a ka' će ne znamo".
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 463362


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja