exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Antena M
Broj pregleda članka: 377

Radulović: Toplifikacija Pljevalja jedino rješenje


Radulović: Toplifikacija Pljevalja jedino rješenje

Termoelektrana (TE) Pljevlja nije ključni razlog zagađenosti vazduha u toj opštini, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i istakao da je toplifikacija tog grada jedini način da se spriječi aerozagađenje.

On je u parlamentu odgovarao na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Nikole Rakočevića da li je Crna Gora ostvarila napredak u smanjenju zagađenosti vazduha i njegovoj štetnosti po zdravlje i da li postoji plan koji će smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu usljed zagađenja vazduha posebno u Pljevljima.

Radulović je rekao da niko ne spori da je kvalitet vazduha u određenim vremenskim periodima i na određenim mjestima u Crnoj Gori loš, dodajući da postoje ozbiljne analize zbog čega se to dešava i akcioni planovi kako taju problem riješiti.

Prema njegovim riječima, kvalitet vazduha varira sezonski i bolji je ljeti nego zimi, kada su nepovoljni vremenski uslovi.

„Bilo je jednostavno ustanoviti uzroke. Ne znam koliko smrti izazove zagađeni vazduh u Pljevljima u odnosu na saobraćajne nesreće, ali znam da Termoelektrana nije ključni razlog zagađenosti vazduha“, rekao je Radulović.

Kako je ukazao, u studiji je konstatovano da su pet hiljada individualnih ložišta i centralna toplana u Pljevljima, ključ zagađenja.

„Zbog toga smo ušli u projekat ekološke rekonstrukcije TE koja će obezbijediti prvi korak za dalju toplifikaciju Pljevalja. To je jedini način da se spriječi aerozagađenje“, istakao je Radulović.

On je ukazao da se, dok traje proces ekološke rekonstrukcije, koji je zahtjevan i skup, sprovodi niz stimulativnih mjera kojima se obezbjeđuje novac za alternativna goriva.

Ministar je kazao da je 2015. godine PM10 čestica u Pljevljima bilo 100 jedinica po metru kubnom, što je prosječna godišnja vrijednost, a da ih je prošle godine bilo 59, što je u okviru evropskog prosjeka.

„Da nijesmo ispunili preduslove i pokazali Briselu da znamo karake kojim treba da dođemo do cilja i obezbijedimo sredstva (novac, znanje i umijeće) poglavlje 27 ne bi bilo otvoreno“, istakao je Radulović.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 465105


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja