avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: PV Informer
Broj pregleda članka: 1423

ЈАВНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКА ОО НСД ПЉЕВЉА - МИЛАНА МИЈА ЛЕКИЋА МИНИСТРУ ЗДРАВЉА - ДР КЕНАНУ ХРАПОВИЋУ


ЈАВНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКА ОО НСД ПЉЕВЉА - МИЛАНА МИЈА ЛЕКИЋА МИНИСТРУ ЗДРАВЉА - ДР КЕНАНУ ХРАПОВИЋУ

Господине министре Храповићу, поводом катастрофалног стања у којем се налази пљеваљско здравство, а медији нас свакодневно обавјештавају о томе, јавно Вас позивам да најхитније реагујете и пљеваљски здравствени систем у последњем тренутку спасите од потпуног краха.

Познато Вам је да, од постанка Пљеваља до данашњег дана, здравство у Пљевљима никада није пало на ниже гране и тренутно је, нажалост, препознато као најгоре у Црној Гори.

Зато Вас јавно упозоравам и позивам да, у складу са Вашим министарским ингеренцијама, предузмете све мјере и не дозволите да се у Пљевљима:

- за 4 године именују 4 директора чији су резултати рада поражавајући, тј сведени на обично партијашење, личну корист са крајњим резултатом потпуног урушавања здравственог система (само у задњих 5 година ОБПВ је напустило 10 љекара специјалиста у зениту професионалне каријере, међу којима је и бивши директор др Голочевац, ортопед);

- да у Општој Болници у Пљевљима ради свега 20 доктора специјалиста. Примјера ради, број доктора специјалиста у болницама у Бијелом Пољу, Беранама, Никшићу, Котору је 60,70 па и 80 што је 3 па чак и до 4 пута више; Из већине грана медицине постоји само један једини љекар специјалиста, док из неколико грана медицине не постоји ни један. Тиме се обесмишљава сваки озбиљан рад и све своди на пуко пружање минималне здравствене заштите; скоро све службе раде на граници минимума. Све то најбоље знају наши суграђани – пацијенти који су осуђени на вишемјесечна чекања на преглед. Јавна је тајна да многи суграђани, ако нијесу у могућности да приватно плате преглед, никада га и не дочекају. Чак 50% неопходних специјалиста се ангажује из других градова, који су махом функционери владајућих партија и који, према ријечима бившег директора, др Гаџа Пљевља индиректно коштају између деведесет до сто хиљада еура.

- дискриминишу се пљеваљски љекари који мимо свих напора раде мјесечно за 750-850 евра, док се љекарима који се ангажују са стране плаћа једна дневница од 100 евра уз остале пратеће трошкове. Тиме се директно омаловажавају, дискриминишу и понижавају љекари из Пљеваља.

- трговина специјализацијама, тј разним малверзацијама се додјељују специјализације љекарима који нису из Пљеваља а који се после завшене специјализације никада неће вратити да живе и раде у Пљевљима. Неки од њих иду толико далеко да то и јавно признају. Оваквим поступцима се изазива револт и пацијената и љекара у нашем граду па су пљеваљски љекари приморани да напусте Пљевља, што ће у најскоријој будућности имати несагледиве последице на ионако тешко стање. Од 12 специјализација одобрених 2018.године за ОБПВ пљеваљски љекари су добили свега 3 што је за иоле озбиљну здравствену установу незамисливо. За такву кадровску политику се слободно може рећи да је, у најмању руку, суманута и свјесно уништавајућа. ОБПВ је по томе јединствен примјер не само у Црној Гори већ и у ширем региону.

- Овдје ћу Вас напоменути, мада то јавност одлично зна, да и раније није било мјеста за поједине љекаре, попут : др Перуничића, др Чавића, др Зорана Терзића, др Лала Станковића, др Горана Каљевића и многих других који су касније отишли далеко од родног града и направили бриљантне каријере. Поставља се као логично питање : да ли су они требали Пљевљима и Пљевљацима, ко је добио а ко изгубио њиховим одласком?

- Посебно је поражавајућа ситуација на гинеколошко-акушерском одјељењу  које је пред самим затварањем и неславна је чињеница да се породиље из Пљеваља шаљу на порођај у Бијело Поље, тј да се наши будући суграђани рађају као Бјелопољци. А све то због недостатка гинеколога! Локални медији наводе да се тренутно из Бијелог Поља ангажују чак 3 гинекола акушера. Подсјећам Вас да су последње 3 специјализације из гинекологије и акушерства за ОБПВ додијељење: двије докторицама из Берана а једна докторици из Сарајева  (БИХ) и да су оне, како медији наводе, удате тј породично везане и ниједна од њих се неће вратити да ради у Пљевља!

- У ОБ Пљевља већ 15-ак година имамо инструменте за лапораскопску хирургију али се због недостатка стручног кадра  интервенције не раде већ се пацијенти шаљу у Беране и Подгорицу. Инструменти стоје закључани, пацијенти су осуђени на заказивања, чекања и одласке у друге градове а специјализација из опште хирургије је додијељена докторици из Подгорице која јавно признаје да јој „на памет не пада да долази послије завршене специјализације да ради у Пљевља“.

- Слична ситуација је и са кабинетом за ендоскопију. Инструменти постоје-кадра нема. Само један дан у седмици долази љекар из Бијелог Поља. Пацијенти опет осуђени на чекање, аутобусе за Никшић, Беране, Подгорицу а апарати закључани. Кабинет за Телемедицину више нико и не помиње. Закључан је истог дана када и свечано отворен. Проблем исти: нема едукованог кадра.

Као посебан проблем наводим Вам изразито лоше међуљудске односе у свим здравственим институцијама у граду који су добрим дијелом ескалирали политичком, вјерском и етничком дискриминацијом и изборима руководећег кадра на свим нивоима. То је погоршало ионако тешку слику а све ово Вам могу потврдити наши многобројни суграђани.

Господине министре, непотизам, небрига, јавашлук, политичка, етничка и вјерска дискриминација су нажалост довели да наши суграђани имају огромно незадовољство, револт и подозрење према здравственим институцијама у нашем граду. Послије оваквог стања у најмању руку је лицемјерно саопштити грађанима изградњу нове болнице. Ја се искрено надам да ћете као рођени Пљевљак смоћи снаге, храбрости и политичке мудрости да са институције министра здравља коју представљате учините све да посрнуло пљеваљско здравство поставите на здраве ноге и да нећет остати упамћени као неко ко је читав здравствени систем у Пљевљима пустио у амбис.

Толико од Вас Пљевљаци очекују!

ПРЕДСЈЕДНИК ОО НСД ПЉЕВЉА

Милан Мијо Лекић
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 548490


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja