exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan online
Broj pregleda članka: 938

Đačić 20 mjeseci nezakonito primao platu


Đačić 20 mjeseci nezakonito primao platu

Predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić već dvadeset mjeseci nezakonito prima platu u iznosu od 1.392 eura. Naime, Đačić nije usaglasio iznos svoje plate prema Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je stupio na snagu 1. jula 2017. godine, i kojim se ograničava da predsjednici opština koje imaju od deset hiljada do pedeset hiljada stanovnika, ne mogu imati veći koeficijent za platu od 17, 29. Suprotno tom rješenju, Đačićeva plata je obračunavata po koeficijentu 18,40, što mu je omogućavalo da iz opštinske kase svakog mjeseca uzima oko 100 eura više nego što ga po zakonu sleduje. Đačić je tek prije deset dana uputio lokalnom parlamentu predlog odluke kojom mu se smanjuje koeficijent za obračun plate. Taj predlog će se naći pred odbornicima na sjutrašnjoj sjednici, kada se očekuje i usvajanje odluke. U obrazloženju odluke naglašava se da se usklađivanje plate predsjednika vrši u skladu sa pomenutim zakonom, ali je izbjegnuto da se navede da je zakon stupio na snagu 1. jula 2017. godine.

Iz Demokratske Crne Gore juče su pozvali Đačića da podnese ostavku na mjesto predsjednika opštine, kao i da vrati nezakonito uzeti novac iz opštinske kase.

- Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji je u primjeni od 1. jula 2017. godine propisuje koeficijent od 17,29 predsjednicima opština u kategoriji od 10.000 do 50.000 stanovnika, gdje spadaju i Pljevlja. Sve vrijeme, od naznačenog datuma, Mirko Đačić je nezakonito primao dio zarade jer mu je ona obračunata po koeficijentu od 18,40. Dakle, Đačić ima veću zaradu za iznos koeficijenta od 1,19 od onog koji je zakonom propisan. Imajući u vidu ove činjenice, dolazi se do zaključka da je predsjednik opštine nezakonito primio dio zarada, počev od jula 2017. godine, kaže šef odborničkog kluba Demokrata u lokalnom parlamentu Nikola Rovčanin.

Juče ujutro uputili smo zvanično pitanja predsjedniku opštine Mirku Đačiću u vezi sa načinom obračuna njegove plate, ali do kraja radnog vremena nijesmo dobili odgovor

Rovčanin: Spori samo kad smanjuju svoje zarade 

Rovčanin navodi da je lokalna vlast na čelu sa predsjednikom opštine Mirkom Đačićem spora kada se predsjedniku opštine smanjuje zarada.

- Dok zaposleni u nekoliko preduzeća čiji je osnivač opština više od pola godine ne primaju platu, a u drugi trpe drastično smanjenje zarada, predsjednik svoju zaradu održava iznad granica zakona 20 mjeseci, kaže Rovčanin i dodaje da ovaj primjer najbolje ilustruje ozbiljnost DPS vlasti i lokalne uprave.

- Ostaje otvoreno pitanje da li će Đačić dobrovoljno vratiti u budžet opštine dio zarada stečen nezakonitim obračunom i podnijeti ostavku na mjesto predsjednika, što je odavno trebalo da učini, ističe Rovčanin.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 465046


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja