avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Svijet

PV Informer | objavljeno: | izvor: Kodex.me
Broj pregleda članka: 135

Nivo mora će rasti i do dva metra do 2100. godine, iseljavanje stotina miliona ljudi


Nivo mora će rasti i do dva metra do 2100. godine, iseljavanje stotina miliona ljudi

Zbog ubrzanog topljenja leda na Grenlandu i Južnom polu nivo mora mogao bi da poraste mnogo više nego što se ranije očekivalo.

Dosadašnje uvjerenje da će svjetska mora porasti najviše za metar do 2100. godine izgleda da nije tačno. Novo istraživanje došlo je do zaključka da će novi nivo zapravo biti dva puta viši od procijenjenog, piše Bi-Bi-Si.

To će dovesti do iseljavanja stotina miliona ljudi, navode autori studije

Porast nivoa mora jedna je od najdestruktivnijih posljedica globalnog zagrijevanja, a 2013. godine Međunarodni međuvladin panel o klimatskim promenama procijenio je da će do kraja ovog vijeka on iznositi između 52 i 98 centimetara.

Brojni stučnjaci, međutim, vjeruju da je ta brojka prilično konzervativna.

Na osnovu onoga što je utvrđeno da se dešava na Grenlandu, zapadnim i istočnim pločama Antarktika, naučnici predviđaju da će, ukoliko emisije gasova ostanu na trenutnom nivou, nivo mora najvjerovatnije porasti između 62 i 238 centimetara do 2100.

Procjena je izvršena na modelu svijeta koji se zagrijao za pet stepeni Celzijusa, što je jedan od najgorih mogućih scenarija.

Pomenuti izvještaj iz 2013. godine uzimao je u obzir samo „vjerovatne" scenarije, što se odnosilo na one ishode sa vjerovatnoćom od 17 do 83 odsto. Nova studija uzela je u obzir širi dijapazon rezultata, pokrivajući procjene sa pet do 95 odsto vjerovatnoće.

Za očekivani porast prosječne temperature od dva stepena Celzijusa, grenlandski ledeni pokrivač najviše doprinosi porastu nivoa mora. Međutim, kada porast temperature pregazi dva stepena, u igru ulaze mnogo veče antarktičke ledene ploče.

Uprkos manjoj vjerovatnoći da će se ostvariti, ovaj scenario uopšte ne treba smatrati nemogućim, a njegov ishod bi imao izuzetne posledice na planetu.

Procjenjuje se da bi takav porast nivoa mora poplavio površinu od 1,8 miliona kilometara kvadratnih.

To bi bili važna područja za proizvodnju hrane, poput delte Nila, kao i velikih djelova Bangladeša. Veliki primorski gradovi, uključujući London, Njujork i Šangaj, takođe bi bili u opasnosti.

„Sirijska izbjeglička kriza rezultirala je u miliona izbeglica koje su došle u Evropu. Najmanje 200 puta više ljudi bi bilo izmješteno sa porastom nivoa mora od dva metra“, istakao je Bamber.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 534800


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja