avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Svijet

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 174

Srbija u vrhu po starosti stanovništva


Srbija u vrhu po starosti stanovništva

Srbija se nalazi u samom vrhu u grupi zemalja sa najstarijom starosnom strukturom stanovništva.

Prosječna starost stanovništva je 43 godine.

Istraživanje Ujedinjenih nacija pokazalo je da se životni vijek stanovnika Zemlje produžio, ali i da se ne rađa dovoljno djece.

Na svijetu trenutno živi 705 miliona ljudi starijih od 65 godina i oko 680 miliona djece do četiri godine života, a istraživanje UN-a pokazalo je da se životni vijek stanovnika Zemlje produžio, ali i da se ne rađa dovoljno djece.

“Srbija se nalazi u samom vrhu u grupi zemalja sa najstarijom starosnom strukturom stanovništva. Što se tiče podataka iz 2017. godine recimo, udio populacije stare 65 i više godina u Srbiji je bio 19,63 posto i za cijela dva procentna poena je povećan u odnosu na podatak iz 2011. godine”, rekla je Sanja Jankelić iz Sektora za statistiku.

Navodi se da, kada su brojke iz porodilišta u pitanju, u Srbiji su prošle godine rođene 64.894 bebe - samo 160 više nego prije tri godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje djece od početka 20. vijeka.

Međutim, u polovini zemalja na svijetu i dalje se ne rađa dovoljno beba da bi ta društva rasla.

“Pojedinac mora da nađe u sebi motiv da kroz roditeljski nagon i njegovo ostvarivanje, kroz popravljanje i lični doprinos uslovima u kojima radi, kroz veće zadovoljstvo u porodici i na radnom mjestu stvori uslove da nas bude više”, istakla je ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

U Japanu se u jednom danu kupi više pelena za stare osobe, nego za bebe, pokazuje da je ovo globalni problem.

“Sva očekivanja demografske projekcije o kretanju stanovništva govore da će se ovaj trend starenja stanovništva nastaviti, odnosno da očekujemo i dalje kontinuirani porast udjela starih od 65 i više godina”, dodaje Jankelićeva.

Ona ističe da demografsko starenje stanovništva ima čitav niz društveno ekonomskih implikacija, prije svega kontinuirani porast broja penzionera.

Italija, Njemačka i Grčka vode istu bitku. Prosječna starost u ovim zemljama je 45, odnosno 46 godina. Dobar primjer mogle bi da budu Irska i Island koje imaju veći udio mlađih do 15 godina, ali i Turska gdje je prosječna starost 31 godina.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 548330


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja