avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Portal RTCG
Broj pregleda članka: 255

EPCG u narednih 5 godina ulaže 170 miliona eur


EPCG u narednih 5 godina ulaže 170 miliona eur

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ušla je u Petogodišnji investicioni ciklus vrijedan više od 170 miliona eura. Izvršni direktor kompanije Igor Noveljić kaže za Javni servis da ta ulaganja predstavljaju sigurnu budućnost, kako za kompaniju, tako i za razvoj energetskog sektora. Noveljić kaže da je, osim modernizacije postojećih objekata, cilj da se izgrade novi izvori električne energije iz obnovljivih resursa.

Vrijednost petogodišnjeg investicionog ciklusa iznosi više od 170 miliona eura, kaže Noveljić. Najavljuje skoro raspisivanje tendera za realizaciju ekološke rekonstrukcije bloka 1, koja bi trebalo da bude završena do 2021 godine.

Vrijednost te investicije iznosi više od 60 miliona eura, čime će se povećati snage termoelektrane sa 220 na tri stotine megavati. Takođe, navodi Noveljić, priprema cjelokupne dokumentacije za izradu solarne elektrane kod Ulcinja je u završnoj fazi.

"Imamo već potpisan ugovor sa državom i sa Vladom, zajedno sa finskom državnom kompanijom Fortum da radimo solarnu elektranu, instalisane snage nekih 250 megavata, kod Ulcinja na lokaliteta Briska gora. Radi se o investicionih 200 miliona eura, značajne proizvodnja oko 450 gigavat časova godišnje", kazao je on.

U okviru druge faze projekta rekonstrukcije i modernizacije Hidroelektrane Perućica unaprijediće se tehničke karakteristike na tri agregata. Noveljić kaže da su u završnim pregovorima sa KFW bankom u cilju obezbjeđivanja novog kreditnog aranžmana i da se radi na projektu ugradnje osmog agregata čija je vrijednost oko 23 miliona eura.

"I pored toga radićemo i vjetroelektranu na Krnovu, znači druga faza te elektrane koja je oko instalisane snage 50 megavata, projekat je veličine oko 60 miliona eura i on će takođe biti urađen u nekom periodu od naredne četiri godine", kaže Noveljić.

On navodi da se projekat izgradnje Hidroelektrane Komarnica realizuje saglasno ugovoru o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji Elektroprivrede Crne Gore i Elektroprivrede Srbije.

Izgradnja hidroelektrane Komarnica, inače, predviđena je Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine i nacionalnom strategijom održivog razvoja.

"Ove godine smo u našem budžetu opredijelili sredstva od nekih 500 hiljada eura za izradu studije izvodljivosti, još jedne hidroelektrane na lokalitetu Kruševo. Brojevi sa kojima sad raspolažemo, odnosno informacije koje imamo govore da je to jedan veoma dobar projekat", ističe Noveljić.

Elektroprivreda želi da realizacijom najavljenih investicija izgradi nove i stvori preduslove za izgradnju prijeko potrebnih izvora električne energije, kaže Noveljić. Imaćemo proizvodne objekte sa najsavremenijom opremom za rad u 21. vijeku, uz proširenje proizvodnje iz obnovljivih izvora, navodi izvršni direktor nacionalne energetske kompanije.

 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 548477


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja