exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Fos media
Broj pregleda članka: 373

Skoro 900 zahtjeva za nabavku poljoprivredne mehanizacije


Skoro 900 zahtjeva za nabavku poljoprivredne mehanizacije

Na javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za nabavku mehanizacije, objavljen kroz Agrobudžet za 2019. godinu, pristiglo je 896 aplikacija poljoprivrednih proizvođača, ukupne vrijednosti investicija u iznosu preko 2,26 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

U tom vladinom resoru su zadovojni ovogodišenjim interesovanjem koje je približno onom iz prethodne dvije godine zahedno.

"Prepoznajući potrebu crnogorskih poljoprivrednika da modernizuju i unaprijede primarnu proizvodnju, Ministarstvo je 2017. godine kreiralo mjeru podrške za nabavku mehanizacije. Kako bi pomenuta mjera bila dostupna što većem broju poljoprivrednika, investicije koje se podržavaju ograničene su na maksimalnu podršku do 2.500 eura, dok minimalni iznos za investiciju nije određen. Na ovaj način svi zainteresovani poljoprivrednici imali su mogućnost, da na vrlo jednostavan način nabave mehanizaciju potrebnu za rad na gazdinstvima. Na ovaj način olakšaće se obavljanje poljoprivrednih djelatnosti i ojačati konkurentnost gazdinstava", navodi se u saopštenju.

Kroz javne pozive tokom prethodne dvije godine za nabavku mehanizacije u crnogorsku poljoprivredu investirano je preko 2,5 miliona eura.

"Podržano je ukupno 907 aplikacija sa ukupnim iznosom podrške Ministarstva od 1,25 miliona eura. Trajanje javnih poziva bilo je predviđeno i do 90 dana, ali su zbog utroška predviđenih sredstava podrške javni pozivi zatvoreni 2017. godine nakon 21 dana, a 2018. nakon osam dana trajanja. Najveći broj aplikacija bio je iz sjevernog regiona, 614, gdje je investirano oko 1,6 miliona eura, uz podršku Ministarstva od 828.000 eura. Iz središnjeg regiona podržano je 263 aplikacije, kroz koje je investirano 800.000 eura, dok je isplaćena podrška Ministarstva u iznosu od 394.600 eura. Najmanji broj podržanih aplikacija je iz primorskog regiona, ukupno 30, gdje je investirano 55.000 eura, uz podršku Ministarstva u iznosu od 28.000 eura", kazali su iz Ministarstva.

Iako je javni poziv ove godine najkraće trajao, primljen je najveći broj aplikacija.

"Očekivano, najveći broj aplikacija je iz sjevernog regiona, njih 614 odnosno 68,53%, sa traženom podrškom u iznosu od 736.097,89 eura, dok je vrijednost investicija oko 1,5 miliona eura. Iz središnjeg regiona primljeno je ukupno 237 odnosno 26,45% aplikacija, vrijednosti investicija 687.577,22 eura sa potrencijalnom podrškom Ministarstva u iznosu od 338.877,38 eura. Iz primorskog regiona pristigle su 45 aplikacije odnosno 5,02%, vrijednosti investicija 99.270,53 eura, sa potencijalnom podrškom Ministarstva u iznosu od 49.103,72 eura", navodi se u saopštenju.

U toku je, kako su kazali, administrativna kontrola primljenih zahtjeva, nakon koje će uslijediti terenska kontrola.

"Tokom terenske kontrole potrebno je da sva nabavljena mehanizacija bude na gazdinstvu, kako bi zajedno i partnerski završili potrebne procedure i poljoprivredni proizvođači dobili traženu podršku", zaključuje se u saopštenju.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 427143


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja