avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Kolektiv
Broj pregleda članka: 906

Financial Times: ''Crna Gora bi zbog AUTO-PUTA mogla da ostane bez dijela TERITORIJE''


Financial Times:

Crna Gora strahuje da će projekat izgradnje autoputa koji koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina “biti na putu propasti”.

Naime, taj projekat koji je uticao na povećanje duga zemlje mogao bi da bude opasan ukoliko se ima u vidu kredit kojim je finansiran i mogućnosti Crne Gore da ispoštuje sve stavke ugovora prema kineskoj EXIM banci, piše Financial Times.

“Ova kineska investicija mogla bi biti jako opasna za Crnu Goru i niko o tome ne razmišlja u našoj zemlji”, ocijenila je Milka Tadić Mijović, direktorica podgoričkog Centra za istraživačko novinarstvo, koji je i napravio dokumentarac o ovom auto-putu.

Kako se navodi, zaduživanje crnogorske vlade od Kine za finansiranje troškova autoputa koje je procijenjeno na 1,3 milijarde eura, povećalo je dug zemlje sa 63 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2012. na gotovo 80 odsto. Autoput gradi Kineska korporacija za puteve i mostove (CRBC), a 85 odsto zajma finasira kineska Eksim banka.

Prva faza projekta od 41 kilometar, sa 20 mostova i 16 tunela kroz grubi planinski teren, koštala je 20 miliona eura po kilometru.

“Projekt autoputa i način na koji se on finansira prvi je put doveo Crnu Goru u situaciju deficita koji je veći od standarda EU, ograničavajući budući prostor za finansijsko manevrisanje vlade”, rekao je jedan zapadni zvaničnik, piše “Financial Times”.

Čak i gradnja sljedećih 80 kilometara autoputa, kako se navodi, ostaje pod znakom pitanja, budući da se vlada ne može dodatno zadužiti, a Srbija je odgodila izgradnju odgovarajućeg dijela preko granice.

Dvije studije izvodljivosti sprovedene od strane međunarodnih kompanija, koje je pregledao Financial Times, pokazale su da autoput neće imati dovoljno prometa da bi opravdao troškove.

Kada je crnogorski parlament 2014. izglasao odobrenje kineskog zajma, studije im nijesu stavljene na raspolaganje.

Ugovor, dogovoren bez otvorenog konkursa, oslobodio je CRBC i sve podizvođače od plaćanja PDV-a i carinskih dažbina.

Takođe je navedeno da ako Crna Gora ne bi mogla vratiti svoj dug u predviđenom roku, EXIM banka bi imala pravo na dio svoje teritorije. Bilo kakva arbitraža vodila bi se prema kineskim zakonima.

“Nevjerovatno je da smo se složili sa svim tim odredbama”, kaže Dejan Milovac, zamjenik direktorics MANS-a, koji kritikuje nedostatak transparentnosti i ekološke štete na izgradnji autoputa.

Prije nego što je na nedavno održanom samitu 16 lidera istočne Evrope u Hrvatskoj, Li Keqiang, kineski premijer je poručio da njegova zemlja nastoji da i dalje razvija saradnju širom svijeta.

Međutim, pojedini diplomatski krugovi u Briselu i uticajne države članice EU dugo su spekulisali brinući se da Kina pokušava da zauzme ulogu “trojanskog konja” kako bi podijelila Evropu i tako oslabila ranjive balkanske zemlje.

Peking negira takvu namjeru.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 548405


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja