avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 197

Mustafić: Angažovano dvostruko više domaćih sezonaca nego lani


Mustafić: Angažovano dvostruko više domaćih sezonaca nego lani

Na sezonskim polovima, od početka godine, već je angažovano više od 3.500 nezaposelnih sa evidencije Zavoda. Toj statistici snažan doprinos dala je nacionalna kampanja “Zaposlimo domaće - da Crna Gora radi”, kaže direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić, ističući očekivanja  da će na sezonskim poslovima, sa evidencie Zavoda, ove godine biti zaposleno 11.000 radnika.

“Ohrabruje podatak o broju angažovanih lica sa naše evidencije, domaćih radnika, na sezonskim poslovima na primorju, tim prije  ako ga uporedimo sa prošlom godinom, kada je u ovo vrijeme bilo  zaposleno oko 1.800 domaćih sezonaca. Znači, ove godine ih je dvostruko više”, analizira Mustafić.

Direktor podsjeća na cilj i namjeru Ministarstva rada i socijalnog staranja i Zavoda da se, kroz kampanju “Zaposlimo domaće - da Crna Gora radi”, obezbijedi što više kvalitetne radne snage.

“Nastojimo  da ove godine preko Zavoda, sa naše evidencije, uposlimo nekih 11.000 lica, što je, s obzirom na strukturu nezaposlenih  značajna cifra, posebno ako uzmemo u obzir da je na našoj evidenciji više od 10.000 osoba sa invaliditetom. Ako u planu uspijemo, premašićemo prošlogodišnju brojku  od desetak hiljada”, ističe prvi čovjek Zavoda.

Poznato je da je Crnoj Gori u sezoni neophodno i do 20.000 radnika. Iako se svake godine sa evidencije Zavoda za zapošljavanje angažuje veliki broj domaćih radnika, u javnosti se često čuje da naši ljudi nijesu zainteresovani za sezonske poslove.

Po riječima direktora, radnici kada se vrate sa sezonskih poslova najčešće se žale ne na platu koju dobiju za obavljeni posao, nego na uslove rada, prekovremeni rad, loš smještaj…

“Neophodno je da poslodavci mijenjaju svijest o tome, moraju nuditi bolje uslove rada domaćem radniku. Sa druge strane, kao Zavod i država moramo tražiti nove uslove, kako radnika zadržati na sezonskim poslovima i tokom sezone i čitave godine i naravno obezbijediti ga za narednu godinu”, poručuje Mistafić.

On tvrdi da bi nam pomogao model Hrvatske, koja ima institut stalnog sezonca, kako bi sezonskog radnika motivisali da ostane vezan za poslodavca tokom čitave godine, kroz plaćanje određenih poreza i doprinosa, u periodu kada on i ne radi.

Poslodavcima iz turističke privrede fali stručni kadar, svake godine na tržištu se pojavljuju nova zanimanja.

“Svjesni smo tog problema. Trudimo se da našim, svake godine unaprijeđenim, mjerama utičemo da osposobljavanjem i obukama nezaposlenih dijelom nadomjestimo nedostajuća zanimanja. Moramo pratiti impulse iz privrede i od poslodavaca i na njih brže reagovati. Tražićemo nove modele da te obuke budu efikasnije”, zaključuje Mustafić.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 548382


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja