avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: RTCG
Broj pregleda članka: 164

Od 2006. javni dug uvećan za 2,5 milijarde eura


Od 2006. javni dug uvećan za 2,5 milijarde eura

Javni dug Crne Gore je za 13 godina, od obnove nezavisnosti, uvećan za skoro dvije i po milijarde eura i sada se država nalazi u zoni visoke zaduženosti, saopštio je ekonomski analitičar Zarija Pejović.

Jedan od uslova ulaska u EU je smanjenje duga ispod 60 odsto BDP-a, a plan države Crne Gore je da do ove brojke dođe do 2022. godine, poručuju iz Ministarstva finanisija.

U Podgorici je danas održana panel diskusija na temu „Javni dug Crne Gore od 2006-2018: struktura, problemi i moguća rješenja“, u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

Učesnici panela ocijenili su da javni dug države predstavlja razlog za zabrinutost.

Javni dug je 2006. godine bio 32,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), po čemu je Crna Gora tada bila nisko zadužena zemlja. Na kraju prošle godine državni dug je bio 67,1 odsto, a granica visoke zaduženosti je 60 odsto BDP-a. Visokom javnom dugu doprinio je kredit koji je Crna Gora podigla kod jedne kineske banke za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare. Za 41 kilometar dionice autoputa, država će platiti skoro milijardu eura. Prva dionica autoputa biće završena naredne godine i to će biti prvi kilometri autoputa u Crnoj Gori.

Milka Tadić Mijović iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore kazala je da bez odgovorne i transparentne javne uprave, nema reformi i evropeizacije na Balkanu.

"Do podataka se teško dolazi i neke se informacije kriju od javnosti pod velom poslovne i državne tajne. Jedan od takvih ugovora je i ugovor za autoput Bar-Boljare. Jedan od zaključaka je da je dug rastao zabrinjavajućom dinamikom", kazala je Tadić Mijović.

Ekonomski analitičar Zarija Pejović istakao je da se javni dug uvećao za dvije milijarde i 400 miliona eura od 2006. godine.

Prema riječima Dragana Darmanovića, generalnog direktora Direktorata za državni trezor, javni dug se uvećavao zbog finansiranja infrastrukturnih projekata.

„Od 2009. godine kreće ekonomska kriza i zaduživanje se odnosilo na finansiranje tekuće potrošnje. Od 2017. se zaduživanje odnosi na finansiranje kapitalnog budžeta. U naredne dvije godine očekujemo da ćemo doći do suficita i da će zaduživanje biti sve manje i manje. Jedan od uslova ulaska u EU je smanjenje duga ispod 60 odsto BDP-a. Plan Crne Gore je da u EU bude do 2025. i naše su analize će da ćemo mi 2022. godine uspjeti da spustimo dug ispod 60 odsto BDP-a“, rekao je Darmanović.

Istakao je i da država shvata ozbiljno situaciju oko javnog duga i zbog toga je u stalnom kontaktu sa predstavnicima Svjetske banke i MMF-a.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 586661


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja