exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Portal RTCG
Broj pregleda članka: 122

Investicije u turizmu tri milijarde eura


Investicije u turizmu tri milijarde eura

Investicije koje se danas razvijaju u crnogorskom turizmu vrijedne su tri milijarde eura, kazao je direktor Agencije za promociju stranih investicija Miloš Jovanović. Osim u turizmu, kaže on, do kraja naredne godine najveća ulaganja će biti u oblasti saobraćaja i energetike, a postoji interesovanje i za gradnju gasne elektrane.

Jovanović u intervjuu Dnevnim novinama kaže da je u prvom kvartalu 2019. zabilježen značajan porast stranih direktnih investicija (SDI) u odnosu na isti period prošle godine.

"Bruto priliv SDI je iznosio oko 182 miliona eura i porastao je oko 31,5 odsto, dok je neto priliv bio oko 83 miliona i veći je čak 63 odsto u odnosu na prvi kvartal 2018. godine", kazao je Jovanović.

Navodi da značajan rast priliva SDI dolazi kao rezultat dodatnog poboljšanja biznis ambijenta, stabilizacije javnih finansija, povećanja kredibilnosti političkog i ekonomskog prosperiteta i pojačanja prakse vladavine prava.

“Analize će pokazati da su postojećim investicijama stvorene i pretpostavke za razvitak konkretnih kapitalnih grinfild investicija, koje će u određenoj mjeri doprinijeti već velikom ekonomskom razvoju. S obzirom na činjenicu da su SDI dobar pokazatelj vjere u ekonomiju, njenog rasta, zapošljavanja, transfera tehnologije i porasta produktivnosti, možemo projektovati da će i u narednom periodu nastaviti rast ovih uzajamno zavisnih varijabli”, naveo je Jovanović.

Prema njegovim riječima, članstvo u NATO savezu je pozitivno uticalo na porast SDI.

“Prvi i glavni efekat je inhibiran činjenicom da se potencijalni i postojeći investitori osjećaju mnogo sigurnije prilikom potencijalnog investiranja ili reinvestiranja u Crnu Goru. Naime, odvija se veliko takmičenje između zemalja na globalnom nivou u privlačenju SDI. Potencijalni investitori ulažu u zemlje u kojima će njihove investicije biti sigurne i u kojim neće izgubiti novac”, ističe Jovnović.

NATO savez je, dodaje, donio sigurnost našoj zemlji, a uz već harmonizovano zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU i ojačanu vladavinu prava, investitori se lakše odlučuju na ulaganje u Crnu Goru.

“Odluke na lakše ulaganje u Crnu Goru doprinose porastu SDI-ja, što u najdirektnijem efektu utiče na porast BDP-a i porast ekonomije. Ekonomija Crne Gore raste najbrže u regionu, a i jedna je od najbrže rastućih ekonomija u Evropi”, naglašava Jovanović.

Kaže da su najveći strani investitori u Crnoj Gori trenutno u oblasti turizma, preciznije u oblasti turizma na jugu zemlje.

“Investitori koji grade Portonovi, Porto Montenegro, Lušticu i ostale kapitalne projekte u oblasti turizma, predstavljaju glavne promotere Crne Gore kao prestižne i sigurne destinacije za investiranje. Oni su svjetski poznati igrači, koji investiranjem kapitala i vremena u Crnu Goru, pokazuju i drugim velikim svjetskim investitorima da je naša država sigurna destinacija za investiranje. Danas imamo investicije u vrijednosti od oko tri milijarde eura, koje se razvijaju u sektoru turizma. Ukupne investicije koje su trenutno u fazi razvoja i koje će se najviše razvijati do 2020. godine pripadaju sektorima turizma, saobraćaja i enegetike”, kazao je Jovanović.

Konkretno, objašnjava on, na osnovu sadašnjeg stanja i projekcija, turizam učestvuje sa oko 32 odsto, saobraćaj sa oko 30 odsto i energetika sa oko 22 odsto u ukupnim investicijama na kojima se temelji ekonomski rast.

“U skladu sa ovim ukupnim investicijama, koje podrazumijevaju domaće i strane investicije, očekujemo sličan trend konkretno i u stranim investicijama. Očekujemo porast u sektoru saobraćaja, koji će ići u skladu sa novim zakonom koji tangira privatno javno partnerstvo, ali i u sektoru energetike, koji će ići u skladu sa novim projektima koji će se razvijati u oblasti energetike”, navodi Jovanović.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 428003


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja