exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 131

Dug kod Exim banke za izgradnju autoputa pola milijarde eura


Dug kod Exim banke za izgradnju autoputa pola milijarde eura

Dug države, po osnovu kredita uzetog kod kineske Exim banke za izgradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, na kraju prošle godine iznosio je 516,5 miliona eura, saopšteno je u Ministarstvu finansija.

Resor Darka Radunovića trenutno pregovara o ponudama i modelima po kojima bi se zaključio hedžing aranžman za umanjenje valutnog rizika kod dolarskog kredita uzetog od kineske finansijske institucije.

“U toku su razgovori sa bankama u pogledu ponuda i modela po kojima bi se zaključila transakcija. Vodi se računa o najpovoljnijem modelu za Vladu Crne Gore u dužem roku. Prema kursu Centralne banke, na dan 31. decembar prošle godine, dug po osnovu kredita iznosio je 516.585.478 eura”, naveli su u Ministarstvu.

Oni dodaju da će pratiti kretanje kursnih razlika i razmotriti najbolji trenutak zaključenja hedžing aranžmana, kako bi troškovi bili niži i transakcija povoljnija.

“U narednom periodu se očekuje i pripremanje sveobuhvatne pravne dokumentacije, koja bi u konačnom dovela do zaključivanja ISDA sporazuma”, rekli su u Ministarstvu.

Hedžing bi podrazumijevao da Vlada, za određenu cijenu, prebaci valutni rizik na nekog ko želi da učestvuje u obezbjeđivanju investicije od kursnih razlika. Ovaj aranžman bi se, prema ranijim procjenama Ministarstva finansija, mogao realizovati najduže na period od deset godina bez većeg opterećenja finansija.

Kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corportation (CRBC) je iz kredita sa Eximom od početka izgradnje auto-puta 2015. do kraja prošle godine, isplaćeno 431,3 miliona eura, od predviđenih 688,16 miliona. Rok otplate kredita je 20, a grejs period šest godina, dok godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto. Ukupan iznos finansija za izgradnju puta od Smokovca do Mateševa je 809,57 miliona eura, od čega je 85 odsto iz kineske banke, a 121,44 miliona ili 15 odsto je obezbijeđen iz nacionalnog budžeta. CRBC-ju je u pretekle tri godine ukupno isplaćeno 511,68 miliona.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 427954


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja