exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti.me
Broj pregleda članka: 125

VDT i dalje žmuri na milionske štete


VDT i dalje žmuri na milionske štete

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković više od dvije sedmice ne želi da odgovori na pitanja “Vijesti” da li će neko krivično odgovarati zbog toga što je Državna revizorska institucija (DRI) u Izvještaju o reviziji državnih garancija za 2010. i 2011. godinu utvrdila da su Kombinatu aluminijuma, Željezari i “Pobjedi” dodijeljene garancije bez izrade procjene opravdanosti davanja pomoći, mimo propisa i bez kontragarancija. Zbog takvog postupanja nanijeta je šteta državnom budžetu u iznosu od oko 170 miliona eura.

Tokom svog petogodišnjeg mandata koji ističe za nekolika mjeseci, Stanković nije uradio ništa kako bi javnost dobila odgovor na pitanje o utvrđivanju odgovornosti, a na koje se odgovor čeka sedam godina. Dok tužilaštvo ekspresno sprovode istrage u nekim slučajevima, uključujući i one protiv političkih protivnika vlasti, brojni predmeti o zloupotrebama državnog novca koje su građane koštale stotine miliona eura, godinama sakupljaju prašinu u fiokama bez ikakvih naznaka kada bi neko od bivših i sadašnjih državnih funkcionera uskoro mogao odgovarati zbog milionskih šteta.

Posljednja informacija u vezi sa ovim predmetom iz tužilaštva je saopštena u maju 2017. godine kada je rečeno da “oni istražuju date garancije za KAP, gdje su sudski vještaci ekonomsko-finansijske struke dali svoje mišljenje u vezi sa KAP-om, ali da je Tužilaštvo ocijenilo da nalaze treba dopuniti zbog čega se radi dodatno vještačenje”. Pitanja “Vijesti” za VDT-a su i da li je to dodatno vještačenje završeno i šta Tužilaštvo trenutno radi u vezi tog predmeta.

Zbog izdatih garancija za KAP, poslanici Pokreta za promjene su u maju 2011. godine podnijeli krivične prijave protiv bivšeg premijera i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića i još sedam osoba - Olega Deripaske, Branimira Gvozdenovića, Branka Vujovića, Mihaila Banjevića, Vječeslava Krilova, Vujice Lazovića i Anđelka Lojpura. Više od pet godina niko ne odgovara ni zbog milionske štete koja se odnosi na dodjeljivanje koncesija za korišćenje šumskog bogatstva. DRI je u junu 2014. godine objavio da je koncesionarima koji ekspolatišu šumsko bogatstvo država dozvolila da u posljednje tri godine uvećavaju dugove po osnovu neplaćenih koncesionih naknada. Državna kasa na kraju 2011. godine ostala je uskraćena za 3,2 miliona eura, godinu kasnije 4,6 miliona, a na kraju 2013. godine za 5,1 milion.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 427159


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja