exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
događaji

PV Informer | objavljeno: | izvor: Pv svitanje
Broj pregleda članka: 1767

СПОМЕНИК ПЛЕМЕНИТОМ ВОДОНОШИ - ТУРБЕ „СЕЈХ МУХАМЕД ОСМАН САКА-БАБА“


СПОМЕНИК ПЛЕМЕНИТОМ ВОДОНОШИ - ТУРБЕ „СЕЈХ МУХАМЕД ОСМАН САКА-БАБА“

Иако у Пљевљима постоје различите приче о томе ко почива у турбету у Улици Четврте санџачке бригаде, у Исламској заједници у Пљевљима смо сазнали да ту несумњиво почива Сејх Мухамед Осман сака-баба. Наравно, већина Пљевљака нема никакво сазнање коме је и због чега подигнуто турбе, које према тврдњама из Исламске заједнице представља једну врсту маузолеја.

- Турбе у Пљевљима се зове „Сејх Мухамед Осман сака-баба“. Сејх у овом случају значи чисти или један од најбољих, Мухамед је име, а Осман је име његовог оца. У то вријеме Муслимани на нашим просторима нијесу имали презимена, док сака-баба значи водоноша. Турбе потиче са почетка 18. вијека, наводи се у објашњењу добијеном из Исламске заједнице, уз појашњење да је Мухамед, који ту почива, живио у хану који се налазио на мјесту и простору гдје се налази турбе. Мухамед је обављао посао једног од водоноша  у граду и важио је за доброг и честитог човјека. Страдао је гасећи ватру приликом једног већег пожара у чаршији. У моменту страдања његова породица је живјела у Битољу, а он је сахрањен у дворишту хана, гдје му је и подигнуто турбе. Првобитно турбе је било од дрвета, а касније је према тврдњама из Исламске заједнице урађено од тврдог матерјала.

- Поменути хан се звао „Мензил хан“ и био је на броју 76. до Другог свјетског рата, појашњавају из Исламске заједнице.

У Исламској заједници су нам испричали и да Сејх Мухамед Осман сака-баба данас има своје потомке у Турској, као и да носе презиме Кесиџи.

- Сејх Мухамед Осман сака–баба има потомке у Истамбулу и из сваке генерације је неко долазио у Пљевља. Донесу неки поклон или плате кречење и уређење објекта, као што су урадили и прије двије године, кажу у Исламској заједници.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 462304


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja