exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 266

Komunalni policajci moći će da koriste ručni sprej i palice


Komunalni policajci moći će da koriste ručni sprej i palice

Komunalni policajci će predloženim izmjenama Zakona komunalnoj policiji, u svom radu moći da korsite i ručni sprej sa nadražujućim dejstvom, kazala je nakon sjednice Vlade Jadranka Vukčević, direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu u Ministarstvu javne uprave.

Ona je poručila da su unaprijedili zakonska rješenja kako bi efikasnije funkcionisala služba Komuinalne policije

“Komunalci policaci mogu da koriste ručni sprej sa nadražujućim dejstvom. Ovo sredstvo ima za cilj da privremeno onesposobi lice, ne ostavljajući trajne poljedice.  Ovo sredstvo se može samo upotrijebiti ako kmunalni policajac procijeni da će njegova upotreba garantovati uspjeh u izvršenju njegovog službenog zadatka”, kazala je predstavnica MJU.

Izmjenama pomenutog zakona precizirano je da se ručni sprej sa nadražujućim dejstvom ne smije upotrijebiti za savladavanje pasivnog otpora. Komunalni policajac ne smije upotrijebiti ručni sprej sa nadražujućim dejstvom prema licima mlađim od 14 godina života, očigledno bolesnim i iznemoglim licima, licima sa invaliditetom i ženama čija je trudnoća vidljiva, osim ako ova lica vatrenim oružjem, oruđem ili drugim opasnim predmetom ugrožavaju život drugog lica ili komunalnog policajca.”

Vukčević je kazala kako se izmjene zakona prije svega odnose na uvođenje novih ovlašćenja, kao što su upotreba ručnog spreja sa nadražavajućim dejstvom, razradu postojećih ovlašćenja kao što su usmeno naređenje, upozorenje, upotrebe službene palice.

Kako se navodi u predlogu zakona, službena palica može se upotrijebiti ako je upotreba fizičke snage ili ručnog spreja sa nadražujućim dejstvom bezuspješna ili ne garantuje uspjeh u izvršenju službenog zadatka. Udarci službenom palicom ne nanose se u predjelu glave, vrata, kičmenog stuba, grudnog koša, trbušnog zida, genitalija i zglobova, osim kao krajnja mjera. Komunalni policajac ne smije upotrijebiti službenu palicu prema licima mlađim od 14 godina života, očigledno bolesnim i iznemoglim licima, licima sa invaliditetom i ženama čija je trudnoća vidljiva, osim ako ova lica vatrenim oružjem, oruđem ili drugim opasnim predmetom ugrožavaju život drugog lica ili komunalnog policajca.

Vukčević je konstatovala da se izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji dodatno unapređuje pravni okvir za organizovanje i djelovanje komunalne policije, što će doprinijeti jačanju efikasnosti rada komunalne policije, kako bi uspješno suzbijala nezakonite radnje u obezbjeđivanju komunalnog reda i time doprinijela vladavina prava na lokalnom nivou.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 463360


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja