avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
hronika

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti.me
Broj pregleda članka: 221

Ukradeno mineralno ulje iz sedam trafostanica, iz CEDIS-a tvrde da je stanje alarmantno


Ukradeno mineralno ulje iz sedam trafostanica, iz CEDIS-a tvrde da je stanje alarmantno

Nepoznati počinioci su u toku ove nedjelje otuđili mineralno ulje iz energetskih transformatora iz čak sedam trafostanica u Beranama - Praćevac, Bastahe, Lubnice 1, Jelovica 2, Mašte 1, Buče 1 i Bubanje 2, saopšteno je iz CEDIS-a.

“Naše ekipe uspjele su da dolivanjem ulja sačuvaju sve te transformatore, izuzev u STS Bubanje 2, i da ih stave u pogon. Iz Sektora nam je u srijedu isporučen rezervni transformator i njega smo ugradili, u trafostanicu Bubanje umjesto onoga koji je strada zbog nedostatka pokradenog transformatorskog ulja. Sa ovim posljednjim slučajevima krađe ulja, došli smo do šesdeset devetog ataka na naše trafostanice sa kojih se otuđuje ulje I ostali neophodni elementi bez kojih ona ne moze da vrši svoju funkciju. Od tih 69 slučajeva krađe ulja u makar 40 odsto njih je pored krađe ulja stradao i energetski transformator. Transformatori stradaju ako trafo ulje nije u potpunosti ispražnjeno ili ako on radi duže vrijeme bez njega.”, kazao je Saša Pešić, šef Službe održavanja Regiona 3.

Iz CEDIS-a napominju da učestalost krađe elemenata raste i da je stanje alarmantno.

"Svi slučajevi uredno su prijavljeni Upravi policije – Centru bezbjednosti u Beranama, odnosno Odjeljenu bezbjednosti u Andrijevici. Tom prilikom, predstavnici policije su obavili uviđaj, uzeli izjave od zaposlenih koji su prvi zatekli naše energetske objekte na kojima se dogodila krađa", navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a naglašavaju da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično.

"Zbog često ne velike materijalne koristi, pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit. I na području opštine Podgorica, kao i ostalih opština, gotovo svakodnevno se otuđuju zaštitna vrata i ostali zaštitni elementi sa trafo-stanica , zbog čega trafostanice pod naponom ostaju neobezbijeđene do evidentiranja krađe, što predstavlja izuzetnu opasnost po građane , naročito u urbanim, gusto naseljenim zonama."

Ekipe CEDIS-a sprovode vanredne kontrole objekata i mreže, ali konstantan nadzor nad oko 5000 trafostanica i preko 20 hiljada kilometara nadzemnih vodova u Crnoj Gori nije moguće sprovesti.

"Šteta za CEDIS zbog ovakvih nedjela mjeri se desetinama hiljada eura. Međutim, veći je problem što se na ovaj način mreža devastira i što korisnici ostaju bez napajanja električnom energijom duži vremenski period", zaključuju iz kompanije.

 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 586640


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja