avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 1021

Zbog vode će blokirati odvoz rude i drveta


Zbog vode će blokirati odvoz rude i drveta

STANOVNICI PLJEVALJSKOG NASELJA GRADAC OGORČENI JER SU IM VEĆ DVA MJESECA SUVE SLAVINE

Stanovnici pljevaljskog naselja Gradac biće prinuđeni da preduzmu radikalnije mjere jer puna dva mjeseca nemaju uredno vodosnabdijevanje. Oni poručuju da će izaći na magistralni put kojim se odvozi koncentrat rude olova i cinka iz Rudnika „Šuplja stijena“ i balvani iz planine Ljubišnje. Kao dodatnu varijantu protesta vide i organizovani odlazak u sjedište lokalne uprave.

Podsjećamo, Elektroprivreda Crne Gore je početkom aprila, zbog duga od 4,5 hiljada eura, sa elektromreže isključila pumpno postrojenje vodovoda u Gradcu. Mjesna zajednica nema para da plati dug, a stanovnici nekada najbogatijeg crnogorskog naselja su malobrojni i osiromašeni, pa nijesu u mogućnosti da obezbijede bar dio sredstva. Pomoć ne stiže ni od lokalne uprave, privrednih društava, ali ni od Vlade u kojoj sjedi kao ministar odbrane njihov sugrađanin Predrag Bošković. Trenutno se koristi bazen starog vodovoda koji nema dovoljno vode jer je, kako tvrde stanovnici Gradca, prije nekoliko godina kada je „Vektra Jakić“ gradila šumske puteve poremećen dotok vode na izvorište.

- Bićemo prisiljeni na proteste i radikalnije poteze, jer je prosto neshvatljivo da u 21. vijeku nemamo vodu. Ovo naselje nekada je bilo sjedište zasebne opštine, a danas ovdje žive većinom staračka domaćinstva koja su pored svih muka ostala i bez vode - kaže Vojo Vraneš, bivši predsjednik MZ Gradac.

Da je situacija nepodnošljiva slaže se i Nikola Todović, koji navodi da u naselju ima oko 150 stanovnika.

- Prema nekoj slobodnoj procjeni, od tog broja ima oko 30 žena koje žive same, jer su im djeca negdje na strani, a muževi preminuli. Njihove penzije iznose do 170 eura i one nemaju odakle da plate dug za struju - kaže Todović i pojašnjava da i ostali penzioneri u naselju Gradac imaju penzije ispod prosjeka pa nije moguće očekivati da mještani prikupe novac

- Imamo devetorazrednu školu, ambulantu, poštu i veterinarsku ambulantu, ali u njima nema vode - kaže Todović.

Stanovnik naselja Žarko Damjanović navodi da je bez vode život zaista težak, te da bi ovaj problem trebalo što prije riješiti.

Naselje Gradac od Pljevalja je udaljeno oko 24 kilometra. Pored vodosnabdijevanja, kada su sušni dani, problem je i prašina koja dolazi sa deponije jalovišta rude olova i cinka. Stanovnici Gradca su jedino zadovoljni redovnim i urednim odvozom smeća.

Mjesna zajednica nema svoj račun, a ni prihode

- Kada sam prije nekoliko godina došla na mjesto predsjednice mjesne zajednice dug za struju bio je 5,5 hiljada eura. Od tada je taj dug smanjen za hiljadu eura. Tada smo plaćali od duga po dvadeset odsto novca, potpisivala sam ugovor sa Elektrodistribucijom, ali dalje se nije moglo. Struja je opet isključena i sada bi opet trebalo da platimo dvadeset odsto duga da dođe do novog uključenja struje kako bi pumpa za vodu radila - kaže predsjednica MZ Gradac Olivera Despotović uz objašnjenje da je na više mjesta slala zahtjeve za pomoć, ali da od toga nije bilo koristi.

- Problem je što nemamo ni svoj račun, a nemamo ni neke prihode - kaže Despotović.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 586830


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja