ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА: ЕВО ЗОРЕ, ЕВО ДАНА…

    1 godina pre 1369 pregleda Izvor: PV Informer

Ево зоре, ево дана, ево Сеја и Бобана. Идеја је  спортског коментатора Милутина Гргура, који је  славећи гол Црне Горе против Малте, парафразирао стихове усташке пјесме: „ Ево зоре, ево дана, ево Бећа капетана“. Пошто усташке пјесме све више улазе у моду у Црној Гори, ми за разлику од господина Гргура, уз поменуте стихове,  не славимо, него оплакујемо злу судбину грађана Црне Горе, у времену короне.

Велике заслуге зато припадају докторима Бобану Мугоши, професору и директору Института за Јавно здравље и његовом помоћнику др Сенаду Бегићу. Није шала, установа на чијем су челу, је добитник  Тринестојулске награде за 2020 годину. Приликом уручивања награде предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић је саопштио: „ Ова награда уручује се не само за прву побједу, већ за све прошле и будуће битке …“ Али не лези враже, у Црној Гори је, у последњих 30 година, важило правило да се ниједна награда не може добити, ако кандидате не „препозна терен“. Другим ријечима ако нисте члан или гласач ДПС-а. То правило се потврдило и на резултатимаИнститута за Јавно здравље и фамозног НКТ-а.  Обистинила се реченица „ да ће нам пући погибија“, коју је  својевремено, изговорио др Мугоша, мислећи да су камере и микрофони исклључени.

Још прије избора смо упозоравали на нови талас корона вируса,  јер је тако било свуда где су одржани избори од Србије, преко Хрватске до Сјеверне Македоније. Ако већ нису одложени избори, онда су се морали забранити сви предизборни скупови и окупљања по било ком основу. Нажалост, за разлику од јунака наше приче, који су се прославили проналажењем вјерских кластера, а жмурили на „патриотске“ скупове, корона вирус нема ни националне, ни вјерске, ни страначке рецепторе. Јуче је било 30 %, а прекључе 37 % позитивних, од броја тестираних, на корона вирус.

Није нам ни на крај памети да тврдимо како поменута господа нису знали шта ће се десити. Најбољи доказ за то је што су још прије избора одлучили да се школска година одложи за 1.октобар. Њихова кривица је што су пристали да буду спин доктори. Како и неби кад њихов шеф, предсједник НКТ-а и потпредсједник Владе Милутин Симовић јавно признаје да му је срце било на митингу „патриота“  у Подгорици. Исто тако градоначелник Подгорице Иван Вуковић и министар војни Предраг Бошковић,  иако чланови НКТ-а, били су активни учесници и организатори поменутог митинга.

Својевремено је амерички предсједник Абрахам Линколн објашњавајући шта значи спиновање питао људе: „Ако реп прогласимо за ногу, колико пас има ногу?“ Они који су били склони спиновању одговарали би да пас има пет ногу, а он их је исправљао : „ Није тачно, пас има четири ноге, јер реп никако не може бити нога“. Нажалост, у Црној Гори већ деценијама,  на дјелу је  невиђено спиновање, па све што је репато има пет ногу.

Како је могуће да у Пљевљима, у вријеме короне,  већи дио града, три дана по 10 сати нема ни струје ни воде? Изузетак није била ни  болница у којој се лијече ковид болесници. И да чудо буде веће, иако је директор болнице у предизборној кампањи примио не мали број уговораца ( на одређено вријеме)  ковид болеснике нема ко да однесе са одељења до болничких кола, већ то, без икакве заштите,  ради родбина. Било би много паметније да им је господин директор, умјесто што ватају зјале, набавио скафандере, како би могли, без ризика,  пренјети ковид пацијенте. Али не треба се чудити што директор болнице, иначе стоматолог по струци, то не зна, а министар здравља је по свој прилици у изолацији. Док је у предизборној кампањи, малтене сваке недеље, походио родни град, обећавајући куле и градове, сада га нема ни од корова.

Још једна вијест, поред саопштења о броју инфицираних у умрлих од короне, потресла је ових дана Црну Гору.  Пресуда Основног суда у Котору  да је 17 – годишњи „ татин син“ М.С. који је јахтом усмртио Мају Шљиванчанин осуђен на 120 сати друштвено корисног рада и појачан социјани надзор, свакако ће ући у анале бесудне државе. Однос између величине  јахте коју је возио М.С. и малог чамца у коме се налазила Маја, постао је парадигма за права „малих“ и „великих“ у Црној Гори.

Najnovije vijesti

Po rastu BDP-a sada u vrhu Evrope

25. septembra 2021. 10:15

Spaliće 21.360 doza AstraZeneke

25. septembra 2021. 09:41

Prognoza vremena – 25. septembar

24. septembra 2021. 22:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26313 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11665 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10955 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10320 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9540 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9017 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8568 pregleda
%d bloggers like this: