САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ИНФОРМАТИВНЕ СЛУЖБЕ ОО НСД ПЉЕВЉА

    2 godine pre 427 pregleda

На иницијативу клуба одборника Нове Српске Демократије, сви опозициони клубови одборника: Демократска Црна Гора, Социјалистичка Народна Партија, Демократска Народна Партија, Покрет за Пљевља поднијели су захтјев предсједнику Скупштине општине Пљевља за сазивање ванредне сједнице СО како би разматрали информације о еколошкој катастрофи – помору риба у ријекама Везишници и Ћехотини која је настала испуштањем отпадних вода из повратног цјевовода одлагалишта Маљевац, Термоелектрана „Пљевља“.

Опозициони одборници захтијевају од предсједника Скупштине и предсједника Општине да – не само позову већ да обезбиједе присуство : Министра пољопривреде, пољопривредног инспектора, директора Електропривреде ЦГ, затим господина Владимира Шестовића који је био директор ТЕ у вријеме еколошког инцидента, бивше директоре ТЕ – господина Славка Вукашиновића и господина Луку Јовановића, посланике из Пљеваља као и да позову на сједницу представнике СРК „Липљен“ и представнике свих невладиних организација у нашем граду које се баве екологијом и заштитом животне средине.

Клубови опозиционих одборника предложили су Скупштини општине Пљевља да усвоји следеће закључке:

I ЕПЦГ, Термоелектрана „Пљевља“ ни после 37 година рада није испунила своју обавезу из Уговора о добијању дозволе за градњу и реализацију пројекта топлификације Пљеваља.

II ЕПЦГ, Термоелектрана „Пљевља“ не поштује интегрисану радну дозволу чиме крши Закон о интегрисаном спречавању и контроли загађења животне средине.

III ЕПЦГ, Термоелектрана „Пљевља“ је један од највећих загађивача воде, ваздуха и земљишта (животне средине) у општини Пљевља.

IV Екоцид који је изазвала ЕПЦГ, Термоелектрана „Пљевља“ у ноћи између 4. и 5. јула није једини случај већ се то континуирано дешавало 37 година и то је саставни дио процеса производње ТЕ „Пљевља“.

V Скупштина општине Пљевља тражи од Министарства пољопривреде и руралног развоја да:

  1. Ангажује стручне службе да испитају квалитет воде и рибе дуж читавог водотока ријека Везишнице и Ћехотине;
  2. Ангажује стручне службе да испитају загађеност земљишта и органиче појас истог дуж читавог водотока ријака Везишнице и Ћехотине;
  3. Формира стручну комисију која би направила процјену штете  коју је нанијела ЕПЦГ, ТЕ „Пљевља“ животној средини општине Пљевља за свих 37 година рада;
  4. СО тражи да у стручну комисију која ће вршити процјену штете коју је нанијела ЕПЦГ и Термоелектрана „Пљевља“ животној средини општине Пљевља за 37 година рада, кооптира по једног члана из реда одборничких клубова који партиципирају у Скупштини општине Пљевља.

VI Инспектор пољопривреде није обављао квалитетно свој посао  када је у питању заштита животне средине у Пљевљима.

VII ЕПЦГ ТЕ „Пљевља“ не односи се са пажњом доброг домаћина према животној средини општине Пљевља.

VIII Скупштина општине Пљевља тражи од надлежних органа да предузму најстрожије казнене мјере према ЕПЦГ као правном лицу и директору ЕПЦГ.

IX   Скупштина општине Пљевља захтијева да Влада Црне Горе у што краћем временском периоду заузме став по захтјеву бившег предсједника општине Пљевља, Мирка Ђачића, о еколошкој накнади, поднешен 6.априла 2017.године.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА НОВЕ СРПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ ПЉЕВЉА

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27471 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11863 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11728 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11087 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10428 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9836 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9324 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9071 pregleda
%d bloggers like this: