БОЈОВИЋ: И поред све пљачке која се десила и даље постоји могућност да се отворе нова радна мјеста у сектору привреде

    5 godina pre 781 pregleda Izvor: PV Informer

Просто је невјероватно докле сеже и какве све облике поприма политика безочног манипулисања статистичким подацима коју спроводи ова власт. Последња у низу обмана је изјава Сабита Ћирлије, директора Завода за запошљавање за општине Пљевља и Жабљак, да је наводно у текућој години незапосленост смањена за четири процента. Видимо да осиона власт наставља да спроводи политику увреде здравог разума. И видимо да ова њена вјероватно кључна политика нема граница, уз драстично кривотворење чињеница и прикривање стварног економског стања које јекод већине грађана изразито тешко.

Стварне чињенице говоре да је огроман број посебно младих људи напустио запостављене општине на сјеверу Црне Горе, поготово ресурсима богата Пљевља, па се самим тим и одјавио са Завода за запошљавање. Све већи број грађана планира да исто учини због недостатка нових и нормално плаћених радних мјеста у замрлој и опљачканој привреди каква је пљеваљска. Чињеница је да је све већи број умрлих, а све мањи број пунољетних радно способних грађана који живе на сјеверу. Чињеница је и да све већи број незапослених нема ни вољу ни жељу да редовно одлази и пријављује се на евиденцији Бироа за запошљавање јер унапријед зна да ту неће пронаћи одговарајући и одржив посао, због чега бива скинут са евиденције. Дакле, не може се евиденција о броју пријављених лица на бироу рада третирати као евиденција незапослених.

Такође, лица која се воде као сезонски радници не могу да се третирају као стварно запослена лица, јер она након завршетка сезоне немају никакав посао и најчешће се не враћају у средине на сјеверу, суочени са безнадежном ситуацијом на тржишту рада и уништеном привредом. Чињеница је да је све тежи статус највећег броја оних који су запослени и у погледу примања и у погледу услова рада и да је све неизвјеснија перспектива бројних предузећа у којима су све мање плате и све је мањи број запослених.

Поражавајуће ниске цијене некретнина у градовима на сјеверу довољно говоре о томе колико су ове средине привлачне за живот, каква је платежна моћ становништва и колико је оних који имају добро плаћен и одржив посао. Све наведене чињенице умјесто да буду разлог за оживљавање привреде, отварање производних капацитета и одрживих радних мјеста, уз коришћење природних потенцијала сјевера, оне заправо у режији ове власти, постају средство бруталне манипулације и злоупотребљавају се у циљу стварања фикције о наводном паду незапослености. Овакве и сличне изјаве имају за циљ да заташкају пљачку ресурса и уништавање привреде на сјеверу од чега су се само појединци обогатили, док убједљива већина грађана једва саставља крај са крајем.

И док ДПС као своју кључну програмску одредницу, у сусрет новом конгресу, објављује залагање за Црногорску православну цркву, услови на тржишту рада, у погледу запошљавања, за већину грађана су или никакви или понижавајући. Убијеђени смо да и они који су запослени уз интервенцију владајућих партија схватају да се овако даље не може, због чега је потребно да коначно откажу послушност, зарад будућности своје дјеце и нормалне будућности Црне Горе. И поред све пљачке која се евидентно десила, и даље постоји могућност да се отворе нова радна мјеста у сектору привреде, ако би се одговорно користили ресурси сјевера и поготово Пљеваља, али је за то потребно да падне ова однарођена и криминална власт.

Владислав Бојовић,

предсједник ОО Демократске народне партије Пљевља и функционер Демократског фронта