Бојовић: Режимска корона појачава прогон Цркве

    4 godine pre 610 pregleda Izvor: PV Informer

Постављање полицијских марица и патрола испред храмова, забрана уласка у Цркву вјерницима, забрана вршења вјерских обреда у Цркви широм Црне Горене може се другачије посматрати него као брутално скрнављење храмова и празника и понижавање православних вјерникаод стране овог режима. Под окриљем епидемије и у очигледном савезништву са корона вирусом, режим појачава прогон историјске Српске православне цркве, уз застрашивање и иживљавање над вјерујућим народом и свештеницима.

Ако вјерник не може да уђе у своју вјековну Српску православну цркву и освешта славски колач и славско жито и помоли се Богу, јасно је да репресија и терор режима према Цркви у Црној Гори достиже свој врхунац, штосе свакој, па и овој власти, мора обити о главу. Нека знају челни људи режима да су огорченост и гнијев вјерујућег народа такође достигли врхунац и да ће они који би да, поред пљачке коју су спровели, још и прогоне Цркву, морати да сносе последице. Увјеренисмо да ће, као у стара времена, Црква знати да учини да буду записани сви они, који су у овом времену ударали на Цркву и терорисали свештенике и вјернике, асамим тим ида за сва времена буду запамћени, због чега ће и њихови потомци носити велики терет стигматизације. Тешко да ће њихова поколења моћи да издрже срамоту због онога што су им преци радили.

Такође, јасно је да овај режим нема уставно право да забрањује народу да улази у своје цркве и уз све то, без увођења ванредног стања, док је постављање марица испред православних светиња дрска пријетња хапшењем упућена вјерујућем народу. Поставља се питање зашто марице и патроле нису постављене испред Волија или испред отворених кладионица, већ искључиво испред православних храмова?! Очигледно је да Душко Марковић, Милутин Симовић и остали из врха власти стварају амбијент у којем би православни вјерници у Црној Гори ваљда требало да сваког дана позивају начелника полиције и питају га да ли могу да уђу у своју Цркву, помоле се Богу и освештају славски колач и славско жито.

Нама је јасно да је посебно Милешевска епархија у Пљевљима трн у оку овом режиму, јер она симболизује јединство Српске православне цркве и одражава њен наддржавни карактер. Због тога је практично у истом дану у Пљевљима забрањен улазак вјерницима у Цркву, ухапшен је српски младић под смијешном политичком оптужбом, да би у низу кукавичких, јадних и подлих потеза, под окриљем ноћи и короне, поново срушили таблу са тробојком на брду изнад града. Ако врх режима своју тиранију настави са протјеривањем свештеника нека рачуна да ће се суочити са невиђеним гнијевом и отпором народа, упркос неуставним мјерама Милутина Симовића и врха ДПС-а.

Евидентно је да, опијени својом похлепом, челни људи власти нису разумјели поруку вјерујућег народа нити су извукли поуку из великих народних литија, због чега ће грађани Црне Горе морати да их до краја отријезне, на начин што ће их коначно срушити са власти. Тиме ће ослободити и себе и Црну Гору из чељусти криминализоване групе појединаца који су приватизовали Црну Гору и обогатили се на штету својих грађана, а сада још прогоне Цркву, застрашују вјернике и скрнаве вјерске празнике.

Након заплијене пола тоне кокаина на државном броду, владајућа гарнитура је по свему судећи изгубила компас, па очајнички, новим дизањем тензија, покушава да скрене пажњу са криминала, милионске корупције и дебелог уграђивања појединаца, са тешке финансијске ситуације коју су произвели и све тежег економског положаја већине грађана, као и са чињенице да су изостале одговарајуће мјере подршке и помоћи грађанима и привреди. Исто тако је јасно да режим покушава да, у коалицији са корона вирусом, радикализује мјере у циљу гашења једине историјске, канонске и државотворне Српске православне цркве у Црној Гори, уз отимање храмова и протјеривање свештеника.

Могуће је да ће епидемија короне убрзо нестати широм свијета, али зараза или обузетост прогоном Цркве код ове власти очигледно неће проћи, све док од стране народа она не буде срушена. Овог пута, неће јој ни очигледно савезништво са корона вирусом, помоћи да се спасе сигурног пораза и коначног пада.

Не дамо светиње! Срећна слава!

Владислав Бојовић,

предсједник ОО Демократске народне партије Пљевља и фунцкионер Демократског фронта