БОЈОВИЋ: Три насртаја власти у пандемији короне

    4 godine pre 1012 pregleda Izvor: PV Informer

Јавност има право да зна све детаље о капацитетима државе да се бори са корона вирусом, јер се то директно тичењиховог здравља и живота. Грађанима Црне Горе је данас више него икада потребно тачно и објективно информисање од стране представника власти, пуна истина о стању ствари, а не уобичајено манипулисање, превара и заташкавање.

Власт је, наприје, нападом на Цркву, атаковала на духовно здравље и егзистенцију народа. Затим је, неодговорним приступом и односом према епидемији корона вируса, угрозила његово физичко здравље и егистенцију. Истовремено је, заташкавањем стварног стања у систему здравства и манипулацијама, ударила на здрав разум сваког грађанина, што је иначе омиљена дисциплина ове владајуће гарнитуре.

Власт се од првих озбиљнијих најава, а онда и од првих регистрованих случајева короне, понашала као неодговорни појединац који се нада да ће га овај вирус заобићи, уз размишљање: неће ваљда мене! Затим је наступила и још увијек је у току фаза манипулације подацима и заташкавање бројних системских проблема и пропуста.

Јавност има право да зна:

  • Зашто представници власти нису на вријеме набавили тестове за корону, па чак ни довољан број маски, униформи и рукавица за медицинско особље, већ то покушавају да заташкају?
  • Зашто највиши функционери власти одбијају да саопште колико Црна Гора има распиратора појединачно по градовима, тј. по медицинским центрима, колико има стручног кадра за рад са респираторима појединачно по градовима, а колико има тестова на корона вирус појединачно по градовима?
  • Да ли је логично и одговорно да борбу против епидемије корона вируса у Црној Гори координирају и воде стручњак за земљорадњу и сточарство (Милутин Симовић) и економиста (Кенан Храповић) умјесто да то раде епидемиолози и инфектолози?
  • Због чега се саопштава да је стање у погледу броја обољелих у Црној Гори под контролом, када је јасно да, сразмјерно броју становника, стање у Црној Гори није нимало добро, нити је охрабрујуће?
  • Да ли је истина да за општине Пљевља и Жабљак тренутно постоји свега 17 тестова за корона вирус?
  • Да ли је истина да су два респиратора из болнице у Пљеваљима отишла у Беране и зашто? Да ли су Пљевљаци имали право да се у конкретном случају питају, имајући у виду да су ови респиратори власништво и грађана Пљеваља? И да ли су имали право да се око овога питају доктори опште болнице Пљевља који се практично сваки дан суочавају са потребом за респиратором и мимо корона вируса?
  • Да ли су представници власти свјесни да су системским пропустима и немаром државе, доктори доведени у изразито неугодну ситуацију, имајући у виду  да немају стручну подршку, док им опрема или недостаје или им се отима, а као обавезани Хипократовом заклетвом, први су на удару овог вируса?
  • Одакле Милутину Симовићу право да у име, рецимо, Пљевљака или Бијелопољаца одбија поклоњене респираторе од стране државе Србије, што сигурно представља јединствен случај у свијету у овом тренутку?
  • Да ли је исправан утисак јавности да се директор опште Болнице у Пљевљима плаши да иједан респиратор дође у Пљевља, па одбија донације и са других адреса?
  • Како је могуће да министар здравства Кенан Храповић за све ово вријеме епидемије ниједном није дошао у Пљевља да се упозна са стварним стањем?
  • Да ли Пљевља поново служе за својеврстан експеримент ове власти, имајући у виду да у сред епидемије највећи дио града нема исправну воду за пиће из градског водовода?
  • Гдје је и шта ових недеља ради предсједник државе и да ли је ова епидемија корона вируса и драстично запуштено стање здравственог система у Црној Гори недостојно његове пажње, па он просто не жели да се замара овим проблемом, нити да преузима одговарајуће улоге, а одговара му приватна држава коју је успоставио?

Последње јавно обраћање Душка Марковића, до краја испуњено демагогијом и патетиком, уз јефтино подилажење здравственим и просвјетним радницима, а са врло мало или нимало конкретних информација о стању ствари или предузетим мјерама, довољно говори о нивоу озбиљности актуелне власти, а уз то огољује чињеницу да он напросто није калибар за првог човјека извршне власти.

И на крају, да ли је могуће да ова власт користи ову епидемију да се обрачунава са политичким неистомишљеницима? Приказаћемо само примјер Пљеваља. Најприје смо имали још увијек нерасвијетљен напад палицама на српског младића и учесника литија Божидара Чабаркапу, и то испред његове куће, од стране нападача у фантомкама. Затим смо свједоци кривичног гоњења бившег одборника ДПС-а и власника хотела Пљевља, који је пружајући подршку Цркви и учествујући у литијама, отказао послушност владајућој партији, гдје се он сада напрасно терети за нешто што се десило прије скоро 10 година. Поставља се питање, да ли је следећи потез власти у овом ванредном стању епидемије протјеривање свештеника, имајући у виду да су већ почела њихова привођења?

Владислав Бојовић,

члан председништва Демократске народне партије и функционер Демократског фронта