Бојовић: Храповић упорно избјегава да поднесе оставку због катастрофалног стања у пљеваљској болници и укупног стања у систему здравства на сјеверу ЦГ

    5 godina pre 574 pregleda Izvor: PV Informer

Министар здравља Кенан Храповић упорно избјегава да поднесе оставку због катастрофалног стања у пљеваљској болници и укупног стања у систему здравства на сјеверу Црне Горе, чему је, од доласка на ову функцију, итекако допринио. Умјесто оставке, Кенан Храповић појачава активности које имају за циљ замајавање грађана Пљеваља и грађана сјевера како се наводно ситуација у систему здравства доводи у ред, иако је свима јасно да је стање све горе и горе.

Прво, не постоји ни приближно довољан број љекара специјалиста, нити постоји неопходна опрема за њихов рад.

Друго, министар здравља је централизовао сва средства како би њима располагао лично из Подгорице.

Треће, министар здравља у континуитету запошљава раднике и поставља директоре по партијској припадности, тачније оне који припадају његовој партији – Социјалдемократама, без обзира на то да ли они имају одговарајућа знања и искуства за овај тежак и сложен посао или не. Видјели смо да је постављење новог директора пљеваљске болнице, стоматолога Ердуана Лаловића, протекло уз низ малверзација, а онда смо били свједоци и сцене у којој министар Храповић новоизабраном директору шапуће оно што би овај требало да говори пред медијима, умјесто да изјаву дају доктори који су у датом случају збрињавали пацијенте и оперисали.

Четврто, приликом запошљавања и именовања лица на кључна мјеста, министар здравља спроводи дискриминацију Срба и уопште православаца, док привилегује Муслимане, због чега се поставља питање да ли су Пљевља за Кенана Храповића експеримент за тзв. „зелену трансверзалу“.

Пето, Кенан Храповић је најодговорнија особа за то што се у више наврата новцем грађана вршила набавка скупе опреме за болнице коју нико не користи, што је добољно да свако независно тужилаштво покрене истрагу о евентуалној проневјери и ненамјенском трошењу новца.

Шесто, умјесто да искаже поштовање према медицинарима, дође у Пљевља и обави званичан разговор са свих 24 љекара специјалиста (некада их је било 65) и другим медицинским особљем, како би чуо њихово мишљење, очекивања и приоритете, Кенан Храповић обавља консултације само са пар њему блиских доктора, у оквиру приватне комуникације.

Седмо, Кенан Храповић просипа маглу Пљевљацима и грађанима сјевера причом о наводним пројектима које ће реализовати, а од којих неће бити ништа.

Осмо, љекари у Црној Гори су доведени у ситуацију да морају да се учлањују у партије на власти како би створили услове за достојанствен живот, ријешили своје стамбено питање, подигли кредит и поправили стандард, умјесто да им то буде обезбијеђено и без намјештене функције директора, коју ће привремено преузети, или неке друге интервенције и повластица од стране самог министра.

Девето, министар Кенан Храповић се сво вријеме лажно представља да је доктор, тј. љекар, иако је заправо ријеч о економисти. Због тога, у јавном обраћању, редовно погрешно користи медицинску терминологију, чиме нарушава углед професије љекара.

Десето, пацијенти који болују од тешких болести се редовно превозе старим болничким возилима Лада Нива која су прешла и преко 500 000 км, док директори и чланови управе Болнице и Дома здравља возе нова службена возила.

Једанаесто, Кенан Храповић није подржао недавни предлог да се повећају плате љекарима, због чега су и посланици владајуће већине били против. 

Као последицу свега наведеног имамо незадовољне љекаре и још незадовољније пацијенте. Министре, оставка! А ова власт у политичку прошлост. Нема друге, ако желимо опстанак Пљеваља и опстанак сјевера.

Владислав Бојовић,

члан предсједништва Демократске народне партије и функционер Демократског фронта