Велика Народна коалиција ЗА БУДУЋНОСТ ЦРНЕ ГОРЕ: НО ПАСАРАН – НЕЋЕ ОТИЋИ

    4 godine pre 656 pregleda Izvor: PV Informer

Ових дана бројни министри шпартају пљеваљском општином и обећавају куле и градове након избора заказаних за 30.08 2020.године. Али интересантно да нико од њих неће да посјети Постројење за пречишћавање отпадних вода које је изграђено у Жидовићима, већ га сви заобилазе у широком луку. Тако је и потпредсјеник Владе и предсједник НКТ –а Милутин Симовић два дана обилазио села и засеоке, али без корона маске. Није далеко од памети да су НКТ и Милутин Симовић већ пронашли вакцину за корону под кодним именом Агрија 20, па је испробавају по Косаници. 

Поменуто Постројење је инвестиција вриједна 6 милиона евра, од тога 3,5 милиона гранта из ИПА фондова, а 2,5 милиона је кредитно задужење код Европске инвестиционе банке. Уговор за пројектовање и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, потписан је између  ДОО „Водовод“ Пљевља, Општине Пљевља и Шпанске фирме  „Аквалија“ у марту 2014 године. Према уговору радови су требали да почну 20.октобра 2014.године, од када тече уговорени период за реализацију уговора и то 810 дана за извођење радова, 12 мјесеци пробног периода и 12 мјесеци за уочавање и отклањање недостатака на пројекту. Што све укупно износи око 4 године и 3 мјесеца. 

Прошло је више од 6 година, а Постројење не ради и зараста у коров. Шпанска фирма „ Аквалија“ је напустила Пљевља, понијела кључеве и документацију за управљање постројењем. Разлог за њихов одлазак је немогућност договора са локалном управом у циљу изласка из ћорсокака у који је доведен читав пројекат. А у ћорсокак се дошло зато што је постројење пројектовано на погрешним параметрима. Због тога  се десило да је у периоду пробног рада, у систем прјектован на  233 кубика на сат, дотицало и до 700 кубика. Наиме постројење не може да прихвати сву градску канализациону воду из 5 постојећих колектора, због тога што нису раздвојене атмосферска и фекална канализација, у којој се уливају и губици са водоводне мреже. 

Поставља се питање ко ће сносити одговорност, за погрешно пројектовање, као за евентуалне санкције које ће Општина сносити уколико „Аквалија“ на суду докаже да је испунила уговором предвиђене обавезе. Према нашим сазнањима пројектни задатак, са погрешним параметрима, радио је, у то вријеме менаџер Општине, а данас њен предсједник Игор Голубовић. И умјесто да се покрије ушима и да у договору са Шпанцима, нађе неко компромисно излазно ријешење, он је чак инсистирао на плаћању пенала због прекорачења уговорених рокова за изградњу. Кад су Шпанци припријетили да ће напустити читав пројекат предсједник Општине је позвао своје савјетнике, све саме лале и везире, да га науче шта да ради. Али авај, један од савјетника желећи да се представи као познавалац шпанског менталитета поменуо је чувену шпанску изреку „НО ПАСАРАН“, насталу у вријеме шпанског грађанског рата, преводећи је ријечима НЕЋЕ ОТИЋИ. Тако је 6 милиона евра завршило у шибљу и жбуњу, а отпадне воде се опет уливају у Ћехотину. 

Још једном се потврдила стара мудрост да се кућа гради од темеља, а не од крова. Умјесто да се поменути новац уложи у изградњу фабрике воде на Плијеши и реконструкцију и замјену шупљих и азбестних цијеви, паре су бачене у Ћехотину. Подсјећамо да су губици воде на градској водоводној мрежи и до 70 %, а грађани по више мјесеци не могу да пију бактериолошки и хемијски исправну воду. Због свега наведеног грађани Пљеваља немају дилему кога заокружити на гласачком листићу 30. августа.

Велика Народна коалиција ЗА БУДУЋНОСТ ЦРНЕ ГОРЕ број 9 

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!