Водовод и Пошта у Пљевљима – примјери дискриминације Срба и православаца

    4 godine pre 1348 pregleda Izvor: PV Informer

Како се незадовољство вјерујућег народа у Пљевљима повећава и како литије за одбрану светиња постају све снажније и све одлучније, уз задивљујуће истрајавање народа, истовремено се појачава дискриминација Срба и православаца приликом запошљавања, као и мутни послови представника власти.

Навешћемо, у наставцима, примјере Поште, Водовода и Болнице у Пљевљима.

Водовод – У овом локалном предузећу актуелна су нова партијска запошљавања како би се ухљебили активисти партија на власти, уз дискриминацију Срба и православаца и измишљање нових радних мјеста. Недавно је запослен муслиман на позицију шефа погона. Имамо сазнања да је појачан прогон радника Водовода који су Срби и опозиционари, док се награђују директорови послушници и доушници. И даље је на сцени проблематично и крајње сумњиво пословање у погледу набавке опреме и половне механизације по нереално високим цијенама, при чему надлежни истражни органи не реагују. Касни се са репрограмом дуга за порезе и доприносе, а поднесене су и тужбе против предузећа од стране закинутих радника, које већ мјесец дана чекају да буду потврђене на суду, након чега би у овом предузећу био извјестан стечај. 

Пошта – Управница Поште у Пљевљима је муслиманка. Запослила је у Пошти више блиских сродника. За дјецу обичних радника у Пошти врата су затворена и она морају да се сналазе најчешће тако што иду из Пљеваља или из Црне Горе у потрази за послом и нормалном егзистенијом. Да би се неко запослио у Пошти јавна је тајна да мора да буде члан ДПС-а. Тренутно се, у сусрет изборима, примају за стално они радници који су до сада били ангажовани на одређено вријеме преко агенција, при чему се расписују интерни огласи који трају само 2 дана. Постоје сазнања да један од запослених у Пошти, опет се ради о муслиману, прима туђу његу у виду социјалне помоћи, а истовремено ради у Пошти преко агенције и прима плату.

Само на основу ових примјера је јасно да је у редовима власти наступила никад већа нервоза и забринутост за очување личних позиција и привилегија. Појачаном дискриминацијом Срба и православаца, малверзацијама и предизборним запошљавањем, владајућа гарнитура као да себе покушава да завара како ће се поново спасити сигурног пораза на изборима, упркос оправданој побуни и нагомиланом незадовољству убједљиве већине народа.

Политичке промјене су нужне како би се уистину обезбиједио амбијент правне и грађанске државе, кроз примјену принципа: сва права свима, уз заступљеност запослених у државним и локалним органима, установама и предузећима сходно учешћу у укупном становништву. Имамо нажалост и даље запањујуће ћутање делегације ЕУ у Црној Гори и западних амбасада. Ако желе регуларне изборне услове у Црној Гори и стабилизацију прилика, наведене међународне адресе морају се позабавити и бирачким списком и злоупотребама државних ресурса у партијске сврхе и дискриминацијом Срба који по последњем попису чине трећину становништва у Црној Гори.

Народ на литијама, ионако огорчен због укупног амбијента неправде, пљачке и тешког економског положаја већине, неће одустати од намјере да одбрани своје светиње. Због тога су узалуд и ове предизборне мутне радње и појачана дискриминација Срба и православаца приликом запошљавања. Све је више грађана који отказују послушност овој власти јер схватају да се раширена социјална неједнакост, неправда и дискриминација, чији је врхунац удар на светиње, не може више толерисати.

Владислав Бојовић, члан предсједништва Демократске народне партије и функционер Демократског фронта