ДАНАС ЈЕ ТРЕЋИ РОЂЕНДАН КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА „ПРЕДРАГ ПЕЂА ЛЕОВАЦ“

    4 godine pre 1036 pregleda Izvor: PV Informer

Драга браћо и сестре,

прошло је тачно три године од одржавања иницијативног одбора за оснивање Културног центра, организације која је основана са циљем да његује сјећање на лик и живот бившег пљеваљског гимназијалца, полумаратонца и маратонца, мајстора реалног аикида, официра који је волио руже, искреног патриоте, пожртвованог сина и брата, оданог пријатеља и саборца, поноса Пљеваља и цијелог српског народа, вјероватно и најмаркантније личности епске битке за Кошаре, потпоручника Војске Југославије Пеђе Леовца.

У ове три године, настојали смо, упркос непостојању редовних извора финансија, а предвођени свијетлим сјенама витешког лика нашег Пеђе и ношени неописивим ентузијазмом који доноси свијест о томе да смо – у овим смутним временима – као што једном рече наш млади пјесник Александар Тошић: „витежева паства“, да кроз читав низ културно-умјетничких манифестација, оживљавањем Видовдана у нашем граду („Вече сјећања на Пеђу Леовца“ и одлуком да Видовдан постане крсна слава наше организације), те бројним хуманитарним акцијама, отргнемо од ријеке заборава нашег бесмртног витеза метохијских међа.

Данас је Културни центар свим својим бићем уз нашу свету Српску православну цркву, која трпи стравичне ударе од срамног Закона о слободи вјероисповијести. Наши чланови су редовни учесници крсних молитвених ходова којима се на достојанствен начин исписује вјероватно и најљепша страница у историји модерне Црне Горе. Наш почасни предсједник, Пеђин отац чика Миле Леовац, заједно са својим најмлађим сином Павлом, такође чланом наше организацие, је носио крст на литији која је кренула из Брвенице у Пљевља.

Увијек уз свој народ и цркву, баш као наш Пеђа!