„Дај крв и прими Духа“: Највећа акција добровољног давања крви у Пљевљима

    4 godine pre 1507 pregleda

У сусрет празнику Сретења Господњег које се прославља 15. фебруара, Михољски збор са Превлаке код Тивта организовао је регионалну акцију добровољног давања крви. Учешће у овој акцији узели су градови широм Црне Горе, Србије и Републике Српске. Сваки празник повод је за сусрет и добро дјело, а посебно овај празник чији и сам назив говори о једном од најљепших сусрета у историји.

У овој акцији сусрели су се добри и пожртвовани људи из читавог региона а посебно мјесто међу њима заузели су и Пљевљаци. Као и у четвртак, када су ,,литијом тишине“ Пљевљаци показали своју истрајност у одбрани светиња али и дубоко саосјећање са комшијама и пријатељима муслиманима које је погодила велика трагедија, тако су и у петак својим дјелом показали колико су спремни да буду уз оне којима су помоћ и подршка најпотребнији. У оквиру акције добровољног давања крви која је у нашем граду као свој слоган имала светоотачку поуку:,,Дај крв и прими Духа“ рекордан број Пљевљака се одазвао позиву Михољског збора и Пљеваљског одбора за одбрану светиња па су у једном дану донирали чак 44 јединице крви! Према ријечима трансфузиолога др Иконије Боровић, ово је највећа акција добровољног давања крви у Пљевљима. Учешће у акцијама које за циљ имају помоћ другом човјеку, без обзира на његову националну, вјерску или политичку припадност, представља велику част за сваког човјека. Све ријечи су сувишне онога тренутка када човјек својим дјелом покаже оно у шта вјерује. Пљевљаци су последњих дана својим примјером посвједочили истину из Светог Писма да ,,вјера, ако нема дјела, мртва је сама по себи“. Након свих искушења кроз која човјек може да прође на крају опет остаје поред својих најближих и зато је јако битно дјелом показати да бранити светиње не значи само бранити оно што је опипљиво већ бранити и оне братске, пријатељске и комшијске везе које су, нарочито у нашем граду, посвједочене кроз вјекове. Зато је свака акција у којој помажемо једни другима сама по себи празник, празник братољубља и богољубља. Тако је и 14. фебруара, кабинет за трансфузију крви постао празнично мејсто на ком су се сусрели  различити људи са  једним циљем:,,Помоћи онима којима је помоћ најпотребнија“.

Висок ниво професионалности и пожртвованости показало је медицинско особље са др Иконијом Боровић на челу, док су се пријатељи ове акције, пекара ,,Падрино“ и дисконт пића ,,Тим“, потрудили да за све учеснике обезбиједе храну и пиће.

Добровољно давање крви представља један од многобројних начина на који се може помоћи ближњима и организовање оваквих и сличних акција и укључивање младих особа свакако ће бити приоритет свима који желе добробит нашем граду.

Координатор акције

Милић Дујовић