За екстремизам Бошњачке странке најзаслужнији је ДПС

    4 godine pre 1370 pregleda Izvor: PV Informer

Јавност је упозната да је Бошњачка странка, чланица владајуће коалиције, честитала дан Санџака, и то да цитирамо: „свим становницима Санџака“. Третирајући, при том, дијелом Санџака следеће општине у Црној Гори: Пљевља, Бијело Поље, Беране, Рожаје, Плав, Гусиње и Петњицу. Позивајући се на један догађај из историје они заправо пропагирају тренутне политичке аспирације и праве засебну територију унутар Црне Горе.

За есктремизам Бошњачке странке највећу одговорност сноси ДПС, чији функционери у континуитету толеришу потезе и поруке бошњачког и албанског фактора у Црној Гори, а све зарад пуког очувања личних позиција и привилегија, па макар то угрожавало и биће и цјеловитост Црне Горе. Овакве политичке поруке говоре да се власт игра опасним стварима, да су ствари већ отишле предалеко и да власт ризикује продубљивање националних подјела и заоштравање односа између припадника различитих конфесија. Бошњачка странка и власт у цјелини оваквим потезима несумњиво подстиче есктремизам и национализам, појачавајући тензије и нестабилност унутар Црне Горе.

Познато је да су представницима власти пуна уста мултиконфесионалне и грађанске Црне Горе, толеранције и суживота у наводној хармонији, а заправо се у пракси играју територијалном цјеловитошћу Црне Горе. Ово јесте  управо контрапропаганда и контрирање цјеловитој, грађанској, мултиконфесионалној и мултикутуралној Црној Гори, при чему се истовремено плански спроводи институционална дискриминација Срба и говорника српског језика и најављује коначни обрачун и прогон државотворне Митрополије-црногорско приморске и Српске православне цркве.

Бошњачка странка и представници исламске заједнице су дакле честитали дан Санџака и нико из редова власти није реаговао, а сјетимо се да је прије годину дана у Пљевљима забрањена свечана академија поводом обиљежавања сто година од уједињења са Србијом и ослобођења Црне Горе у Првом свјетском рату.

Ако овоме додамо да је последњих дана у Пљевљима изразито појачан звук са разгласа на минарету џамије, као и да је предсједник општине Пљевља одбио да гради трг и споменик патријарху Варнави, јасно видимо да је много тога повезано и да је ДПС заправо спремна да до краја буде у служби националистичке политике и аспирација Бошњачке странке, само да би сачували личне позиције и привилегије.

Кад смо већ код привилегија, своје политичко партнерство са ДПС-ом, Бошњачка странка и њени функционери дебело наплаћују и немилице користе. Примјећујемо да су кадрови Бошњачке странке, поред свих позиција које покривају, имали највише користи и од афере куповине станова државним новцем, новцем који припада свим грађанима.

Осим тога, одбијање предсједника пљеваљске општине да подржи иницијативу свог партијског колеге и одборника Ермина Харбића да се у Пљевљима изгради трг и споменик патријарху Варнави такође говори да смо били у праву када смо тврдили да је у позадини иницијативе договорена игра унутар ДПС-а, у којој се шаљу поруке различитим циљним групама, а са крајњим циљем да се заправо ништа не предузме. У суштини је јасно, посебно у свијетлу ове честитке за наводни дан Санџака, да ДПС-у не пада на памет да гради трг и спомених патријарху Варнави, већ да Бошњачкој странци омогући наставак промовисања идеје Санџака.

Владислав Бојовић, члан предсједништва Демократске народне партије и функционер Демократског фронта