ЛЕКИЋ СИМОВИЋУ: Министре, у Пљевљима сте „persona non grata“

    5 godina pre 854 pregleda Izvor: PV Informer

Министре Симовићу, и највећи скептици у Пљевљима су имали мало наде и вјеровали да ћете имати минимум достојанства, поштења и људскости и удостојити се да на тринаесту сједницу СО Пљевља, поводом еколошког инцидента, ако не Ви лично, а оно пошаљете неког замјеника. И то је изостало!

Није нас, министре Симовићу, као што се пише, задесила еколошка катастрофа – нас је задесила катаклизма, ДПС катаклизма већ пуних 30 година чија сте Ви перјаница и промотер а која од нас у Пљевљима прави заморчиће са крајњим циљем : не исељавање већ егзодус становништва!

У маниру свог великог вође-главе хоботнице пред сваке изборе сте обијали прагове кућа, штала и појата пљеваљских домаћина обећавајући наивнима просперитет, бољи живот. Сигурним кораком, како само то Ви умијете, умјесто у просперитет гурнули сте их у неизвјестан откуп, кредите и кулачки положај.

Умјесто да Ви као министар реагујете поводом еколошког инцидента, да својим институцијама система штитите природна богатства која се јемче Уставом, ми одборници опозиције Скупштине општине Пљевља, морамо да Вас будимо из сна, реметимо Вашу удобност љетовања по европским дестинацијама не би ли се смиловали да реагујете јер се у Пљевљима десио екоцид.

Игнорисали сте, министре Симовићу, 35 народних представника. Из Министарства се није појавио ама баш нико-права слика односа Ваше монтенегринске власти према грађанима Пљеваља. Нама је јасно зашто се Ви нијесте појавили, али, не заборавите да тиме не можете избјећи питања која интересују сваког нашег суграђанина:

  • Колика је директна а колика индиректна штета од загађења ЕПЦГ  у задњих 30 година, не само она која је настала тог фамозног 05.07.2019?
  • Зар сте мислили да ће се сва прича око загађења свести на 900 кг угинуле рибе?
  • У штуром извјештају наводите да је вршено испитивање воде у ријеци Ћехотини до 11-ог км низводно од Пљеваља. А шта је са даљим анализама и испитивањем воде све до уливања Ћехотине у Дрину? Добро Вам је познато, и ако то желите да сакријете, да су релевантне институције у БиХ вршиле анализу воде и да ће тражити одштету од ЕПЦГ.
  • Како ће се загађење ријеке Ћехотине каустичним материјама одразити на даље здравље људи, животиња и биљака, тј.цијелог екосистема у долини ријеке Ћехотине?
  • У извјештају наводите да је помор изазван због некротичних промјена на дигестивном систему рибе. Да ли је било људи, домаћих животиња која су била у контакту са отровном водом? Из одговора на ова питања поставља се логичан закључак да се  она намјерно прећуткују.
  • Ко ће пољопривредним произвођачима из села у долини Ћехотине надокнадити штету због немогућности продаје пољопривредних производа? Свима је јасно да се после свих медијских саопштења нико ни у Пљевљима ни ван Пљеваља неће усудити да од тих произвођача откупљује производе.

Министре Симовићу, ми знамо да Вас Пљевља занимају једино неколико мјесци пред изборе. Али ево да Вас, ван избора, упознам са неким званичним подацима везаним за загађење у општини Пљевља:

  • Од десет новообољелих од малигних болести (карцинома) у Црној Гори из Пљеваља је чак осам. Да ли треба јавно да Вас питам које ће мјере Влада ЦГ предузети да та бројка брзих дана не буде 10 од 10?
  • 65% дјеце испод 15 год у Пљевљима  болује од акутних респираторних болести – званичан податак да је узрок загађен ваздух. Шта ће Влада ЦГ учинити да тај број не дође до 100%?
  • Како би, министре Симовићу, данас Пљевља изгледала да је ЕПЦГ 1974.год изградила топлификацију као што је и била у обавези? Колико би био већи број живих који су због загађења прерано упокојени? Колико би мање било исељеног становништва? Колико би било мање болесних?

Не сумњамо да је Колашину потребна топлификација, али Вас питам да ли је приоритет Владе Црне Горе јефтино загријевање тајкунских хотела или живот и здравље грађана Пљеваља?

Министре Симовићу, не сумњам да је Ваша једина асоцијација на Пљевља

100 000 000 евра профита годишње. Али, покушајте да се запитате, када поред Вектре Јакић улазите у овај град који сте крвнички опустошили, какво искрено мишљење о Вашој политици има било који наш суграђанин.

            Па на крају: и ако сте се поред небројено обмана наших грађана усуђивали да дођете у Пљевља, више апсолутно немате ни морално ни било које друго право на то – једноставно сте PERSONA NON GRATA!

ПРЕДСЈЕДНИК ОПШТИНСКОГ ОДБОРА НСД ПЉЕВЉА

Милан Мијо Лекић