ЛЕКИЋ: Уколико не будете предузели хитне мјере пала је пресуда привредним друштвима чији је оснивач општина

    4 godine pre 821 pregleda Izvor: PV Informer

Господо предсједници, већ дужи временски период гомилају се проблеми у привредним друштвима чији је оснивач општина.

У привредном друштву „Гријање“ радници нису примили 10 задњих плата, међуљудски односи су већ дужи временски период катастрофални, доведени до усијања, а све због партијских интереса, корисници услуге гријања су веома незадовољни, руководство у „Гријању“ мијењало се више пута за кратак временски период.

У привредном друштву „Комуналне услуге“ ништа боља ситуација није, директорица под оставком, радници нису примили 11 мјесеци плату.

У „Водоводу“ се не поштује Закон о зарадама у јавном сектору, при обрачуну зарада радника не поштује се грански колективни уговор за стамбено комуналне послове. Радници су за период од 2015. године оштећени за преко 600 хиљада еура приликом обрачуна зарада. С правом су радници кренули са утужењима и уколико се не постигне и не предуприједи са договором са радницима, Водовод ће бити блокиран дужи временски период.

На другој страни, директор врши невиђену крађу преко набавки машина, алата и ХТЗ опреме.

„Чистоћа“ је у нешто повољнијој ситуацији захваљујући енормно високим цијенама њихових услуга али и ту има великих проблема. Приходи који се приказују нису тачни, много је ненаплативих средстава који се приказују као приход.

Имајући у виду да је катастрофално стање у свим привредним друштвима, да су сва привредна друштва пред банкротом. Имајући у виду да су ово привредна друштва која пружају услугу од посебног значаја за све грађане Пљеваља.

Позивам Вас, господо предсједници, да наложите руководствима привредних друштава да израде тачну и пуну информацију и да Секретаријат за стамбено комуналне послове саобраћај и воде, који је надлежан да прати и контролише њихов рад припреми предлоге мјера за санацију.

Да у што краћем времену закажете ванредну сједницу Скупштине са само једном тачком дневног реда, на којој би разматрали извјештаје и предлоге мјера како би предухитрили велике проблеме који ће, сигуран сам, наступити.

Мислим, господо предсједници, да није ни људски ни чојски ни морално да први Ви, као ни Ваше колеге функционери примате редовно 3-4 пута веће плате, док радници који раде у предузећима чији је оснивач општина не примају по 10-11 плата.

Подсјећам Вас, господо, да и ови људи имају своје породице.

Господо предсједници, уколико не предузмете хитне мјере на превазилажењу ових проблема, с правом ћемо посумњати да сте планирали да привредна друштва уведете у стечај, растјерате раднике и извршите приватизацију на исти начин како је то урадила Влада Црне Горе пљачкашком, тајкунском приватизацијом која је започета 2006. године.

ПРЕДСЈЕДНИК ОО НСД ПЉЕВЉА

Милан Мијо Лекић