ЛЕКИЋ ХРАПОВИЋУ: ПРОГУТАО ВАС ЈЕ ПОЛИТИЧКИ ПОЖАР

    4 godine pre 799 pregleda Izvor: PV Informer

Одлазећи министре Храповићу,

Ваша јучерашња писанија, која на све личи, једино не на саопштење једног министра, у нашем граду је изазвала само трагикомичне коментаре и ништа више. Ваше прво и једино јавно обраћање Пљевљацима послије двије године обилује чистим неистинама и представља заправо праву слику о Вашем односу према Пљевљима и Пљевљацима.

Сасвим је очекивано да се ограђујете од јавне расправе јер се истина неистинама не може никако бранити нити ће кад моћи.

О томе како функционише пљеваљски здравствени систем заправо најбоље знају наши грађани јер су управо они осуђени да то осјете на својој кожи.

Знају одлично наши и грађани и здравствени радници а Ви јавно одговорите:

  • да ли је свега 20-ак специјалиста запослено у Општој болници Пљевља?
  • Да ли је у ОБ Пљевља запослен само по један једини : анестезиолог, гинеколог, кардиолог, ортопед, ендокринолог, неуролог, уролог, очни љекар тј. другим ријечима да готово из свих области постоји само један специјалиста?
  • Да ли наши грађани мјесецима чекају на општи специјалистички преглед?
  • Да ли наши грађани за сваку ситницу морају да иду за помоћ у Бијело Поље, Беране и Подгорицу?
  • Да ли су гостујући љекари (којих је око 50%) махом активисти и функционери дојучерашњих владајућих партија и да ли су за неколико долазака плаћани много више него пљеваљски љекари за мјесец дана рада? Да ли је то омаловажавање пљеваљских љекара?
  • Да ли су у 2018.години од 12 специјализација одобрених за ОБ Пљевља пљеваљским љекарима додијељене свега 3, док су остале додијељене партијски подобним докторима из цијеле Црне Горе и који се никад по завршетку специјализације неће вратити да раде у Пљевља?
  • Да ли су специјализације из гинекологије и акушерства додијељене докторицама из Берана, Подгорице и Сарајева (а знамо да је гинеколошко одјељење пред затварањем) а специјализација из хирургије докторици из Бијелог Поља која живи у Подгорици?
  • Тачно је, одлазећи министре, да сте додјељивали субспецијализације и специјализације и улагали у кадар. Али коме сте их додјељивали? Свима, само не пљеваљским докторима, свима само не докторима који се изјашњавају као Срби. Њих сте само опструисали и тјерали да напусте наш град.
  • Реците јавно ко је одобрио тек завршеним специјалистима анестезиологије и очном љекару да одмах по завршетку специјализације напусте пљевљску болницу и никад не врате дуг који су били законски дужни према Општој болници Пљевља.
  • Да ли је само за двије и по године Пљевља напустило 10 љекара специјалиста?
  • Који је разлог да се за 5 година у пљеваљској болници мијењају 4 директора?
  • Реците јавно колико је пацијената користило услугу у кабинету за телемедицину. Одговор је – ни један једини! То знају сви љекари и пацијенти у Пљевљима. Тај кабинет је закључан оног дана када је свечано пуштен у рад и никада више није отворен. Набавка апарата за телемедицину је управо класичан примјер прања новца.
  • Помињете и кабинет за гастроентерологију. Колико дана у мјесецу он ради? Ради једном у 15 дана јер нема кадра, опет грађани осуђени на чекање.
  • Инструменти за лапроскопску хирургију стоје закључани последњих 20 година а пацијенти се шаљу на интервенције у Беране и Подгорицу. Зашто се пљеваљским љекарима не омогуће едукације за лапроскопску хирургију већ се они брутално дискриминишу, а пацијенти малтретирају да путују широм Црне Горе на интервенције?
  • Да ли је један од основних разлога одласка дојучерашњег начелника гинекологије и напуштање пљеваљске болнице одбијање његовог захтјева за усавршавање у гинеколошкој лапроскопској хирургији! Да ли је тачно да је овај љекар био спреман за неограничени рад у нашем граду, да сте му само одобрили 9 мјесеци неплаћеног одсуства због едукације у Словенији а чак је за едукацију лично нашао спонзоре?
  • Да ли је тачно да је у пљеваљском гинеколошком одјељењу специјалиста ортопед радио царски рез?
  • Да ли је тачно да сте на последњем конкурсу за дирекора ОБ Пљевља између стоматолога и доктора субспецијалисте са вишедецинијским искуством изабрали стоматолога без икаквог искуства у вођењу овако комплексне установе? Последице тог избора видимо управо ових дана: затварање једног по једног одјељења.
  • Да ли је истина да сте пљеваљске специјалисте одлучно одбијали за било какву новчану помоћ за решавање стамбеног питања (осим пар Ваших личних и партијских сабораца) док сте Вашег личног возача великодушно стамбено обезбиједили.
  • Да ли је истина да сте брутално прекршили Устав и законе ЦГ продужавајући трећи мандат директору Дома здравља?! И лаицима је јасно да сте то учинили да би им омогућили уништавање документације о њиховим вишегодишњим непочинствима?

Пљеваљску болницу и Дом здравља сте претворили у партијске ћелије СД-а и ДПС-а доводећи их да личе на све само не на здравствене установе. И ни најмањи шеф, или главна сестра није могао бити а да није партијски војник СД-а или ДПС-а.

На најбруталнији начин сте дискриминисали српски народ и код запошљавања, искључиво сте у свим сферама, и медицинским и немедицинским, запошљавали мањине, дискриминишући Србе.

Одлазећи министре Храповићу, има још много питања за Вас „ДА ЛИ…“ али Ви више нећете имати на њих када да одговорите пред нама али се искрено надам да хоћете пред правосудним органима.

Што се тиче Ваших оптужби на мој лични рачун, њих не би ни узимао за озбиљно јер сама чињеница да се јављате послије 6 пуних година од престанка мог директоровања говори све. Ако сте имали нешто да ми спочитате гдје сте били до сада? Милан Лекић је увијек и јавно био уз свој народ, помагао колико год је могао свим својим суграђанима без обзира на вјерску, националну и било какву другу припадност и на то сам врло поносан.

Али да напоменем, врло је битно, и што Вам сада јавно поручујем, да ћу и сада тако и наставити. На којој год функцији будем, опет ћу радити исто: помагаћу и чинити све искључиво за интерес свог народа.

ДРУГИМ РИЈЕЧИМА – РАДИЋУ СВЕ СУПРОТОНО ОД ВАС ОДЛАЗЕЋИ МИНИСТРЕ ХРАПОВИЋУ

Што се тиче масовних окупљања и мог ангажмана, а свјестан сам да Вас то највише боли, рећи ћу Вам да су 104 љекара Пљевљака или поријеклом из Пљеваља (са већином оних које је Ваша политика отјерала одавде) и 180 медицинских техничара јавно подржали та окупљања. Знамо добро и да сте одмах по јавном објављивању спискова дојурили у Пљевља да, како су то новинари лијепо рекли, „гасите пожар у пљеваљским здравственим установама“.

Међутим, тај „пожар“ нијесте могли угасити, он се проширио широм Црне Горе и заувијек Вас збрисао са политичке сцене!

ПРЕДСЈЕДНИК ОО НСД ПЉЕВЉА

Милан Мијо Лекић