Одржана 25. пљеваљска литија за одбрану светиња

    4 godine pre 1420 pregleda Izvor: PV informer

Вечерас је одржана 25. по реду пљеваљска литија у знак протеста против Закона о слободи вјероисповијести.

Молебан у цркви Свете Петке као и свих претходних вечери служио је Владика милешевски Атанасије са свештенством пљеваљског намјесништва СПЦ.

Прије поласка улицама Пљеваља литији код цркве Свете Петке се прикључила литија која је кренула у 17 часова од манастира Свете Тројице.

Доласком литије у центар града Ксенија Ирић је са окупљеним грађанима изговорила молитву Оче наш а прибојски прота Јован Андан је прочитао саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња које можете прочитати у наставку:

Ако је ико имао дилема око истинских намјера власти исказаних такозваним Законом о слободи вјероисповијести, од јуче их и дефинитивно нема, нити може имати. Онај ко је све ово осмислио и партијску машинерију ставио у службу затирања православља у Црној Гори, односно његове предаје у руке антихриста, огрнунутих у свештеничке одоре, јуче је у изјави Ројтерсу потврдио да је пажљиво ишчитао сва документа којима је био уређен правни систем Краљевине Црне Горе и закључио да Српска православна црква никада није имала статус правног лица у Црној Гори, те да стога не може располагати било каквом имовином!На основу тога закључује да оно што се сада дешава у Црној Гори јесте великосрпски државни пројекат, који спроводе Српска праославна црква и држава Србија уз помоћ Русије!

Супротно оваквој тврдњи он у истој изјави каже да држава нема намјеру да отима било чију имовину, нити да мијења намјену цркава и манастира и да је ријеч о грубој манипулацији!

Парадоксалне и потпуно супротне тврдње изречене у само пар реченица усмјерене су на то да се поцијепа православно биће Црне Горе и грађани гурну у међусобне сукобе. Управо у тој функцији је помињање крвавих ратова из деведесетих година и Слободана Милошевића и Србије као њиховог наводног јединог инспиратора, док сопствену улогу заборавља. Такав сценарио омогућио би црногорском деспоту да на трону проведе још коју годину, а у крајњој консеквенци православље би било маргинализовано и сведено на псеудорелигијску појаву, док би Срби у блиској будућности у Црној Гори представљали само статистички податак невеликог значаја.

У савременом добу, у ком и у последњој планинској забити човјек може бити и сликом и ријечју информисан о догађањима у било ком крају свијета, тврдити да је на Светосимеоновској литији у Подгорици јуче било мање од 30 хиљада људи, може само онај који је знање стицао у оној школи чији су штићеници Броза обавјештавали да се не дешава ништа страшно и да му само трни нога!

Овим примјерима непочинстава што их бесловесне слуге режима чине ових дана, у покушају да одбране неодбрањиво, а док сваки присебан човјек води рачуна да га не упрегну у рат против Бога живога, придружио се и наш суграђанин, орденом Светог Саве одликовани Вук Роћен, потписујући са дијелом бивших чланова Покрета за независну европску Црну Гору фашистичко реаговање на актуелна дешавања у Црној Гори.

Човјек који се до јуче представљао и сматран православним хришћанином, са групицом ислужених и углавном одбачених истомишљеника, ставио је своје име испод најгнуснијих увреда на рачун Српске православне цркве, њеног клира, вјерујућег народа, те и против својих суграђана. Управо он, који се вазда смјешкао из првога реда, Вук Роћен који је био широке руке када је из касе Рудника угља требало помоћи обнову и изградњу светиња, саопштио нам је да су протестне литије и молебани у Црној Гори „клеронационалистички поход“, „поповска хистерија“ и „великосрпски атак“, те да то све потврђује потребу постојања аутокефалне црногорске православне цркве.

Кад си лагао Цркву а кад Партију Вуче Роћене? Или си увијек играо двоструку игру и са једном и са другом?

Како год али са Црквом си се преиграо…

Сада ћеш коначно имати прилику да недвосмислено будеш само на једној страни и да служиш само једном господару. За његов рок трајања не можемо ти гарантовати и то ће бити само твој проблем, а оно што је наш проблем јесте највеће признање наше Свете Цркве које ти је додијељено. Позивамо те да га сам вратиш, нећемо од тога правити маркетинг као што си ти правио кад си га добио. Боље да то урадиш сам него да ти буде одузет као недостојном, што си потоњим својим чином свакако недвосмислено потврдио.

Тренутак неумитне истине долази. Нико му побјећи неће а једино разумно решење јесте покајање пред Господом и пред људима. И, наравно, јасно и гласно саопштено: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

Потом се окупљеним грађанима обратио протојереј Никола Пејовић, парох момишићки и уредник Радио Светигоре.

По повратку литије код цркве Свете петке скуп је благословио Владика милешевски Атанасије док су у културном дијелу програма учествовали апсолвент на Музичкој академији у Београду Кристина Топаловић и гуслар Васо Ђондовић.