Отворено писмо министру спољних послова Републике Србије господину Ивици Дачићу

    4 godine pre 786 pregleda Izvor: PV Informer

Предсједник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић упутио је отворено писмо министру спољних послова Републике Србије Ивици Дачићу, у којем, између осталог, захтијева да се због игнорисања легитимних права отвoри питање двојног држављанства или неки други облик повезивања српског народа из Црне Горе са Републиком Србијом.  

Он је навео да Србима у Црној Гори најозбиљније пријети асимилација, те да Србија има и право и обавезу да штити своје сународнике, нарочито ако је њихов опстанак угрожен, као што је то случај са српским народом у Црној Гори.  

„Српски национални савјет вам се обраћа отвореним писмом као надлежном министру за Србе у региону и дијаспори. На наше досадашње представке ваше службе, нажалост, нијесу реаговале. Управа за сарадњу с дијаспором и Србима региону, као дио Министарства спољних послова Републике Србије, очигледно да нема овлаштења да озбиљно прати положај и активности српског народа у региону“, навео је Вуксановић у писму. 

Предсједник Српског националног савјета је истакао да на несумњиве дипломатске успјехе министра спољних послова Србије озбиљну сјенку баца дискриминација релативно већинског, српског, народа у Црној Гори. 

„Српском народу у Црној Гори поништена су сва давно стечена и легитимна права. На сцени је очигледно државни пројекат асимилације српског народа у националне Црногорце ради постизања натполовичне већине већ на следећем попису 2021. године“, поручио је Вуксановић у писму Дачићу. „Срби у Црној Гори представљају већински православни народ, о чему јасно говори припадност српском језику и Српској православној цркви, али, нажалост, ми Срби у Црној Гори као да више не постојимо. Нико више не помиње Црну Гору као српску државу, или макар као државу и српског народа. То нас жестоко вријеђа и на то не пристајемо. Ми у Црној Гори нијесмо Срби да би нам било боље и лакше, већ зато што знамо ко смо. И у овако тешким условима опредијељени смо да чувамо сопствени идентитет“. 

Вуксановић истиче да Србија као држава српског народа има право и обавезу да води рачуна о својим сународницима у државама региона и дијаспори, посебно ако је њихов опстанак угрожен и ако им најозбиљније пријети асимилација, што је случај са Србима у Црној Гори. 

„Од наше матичне државе Србије, Срби траже бригу, да би обезбиједили опстанак и равноправност са другим грађанима и другим националним заједницама у Црној Гори“, казао је Вуксановић. 

Он је нагласио да од министра спољних послова Републике Србије очекује да преко Амбасаде Црне Горе у Београду, али и у комуникацији са најзначајнијим црногорским институцијама тражи појашњење за очигледно непријатељски однос црногорске државе према својим грађанима српске националности.

„Принуђени смо да због игнорисања наших легитимних права инсистирамо на отварању питања двојног држављанства или неког другог облика повезивања са Републиком Србијом“, истиче Вуксановић.  

Он је казао да је министру Дачићу упутио отворено писмо након обраћања свим државним институцијама у Црној Гори, али се оне нијесу оглашавале, као ни на мишљења и препоруке црногорског Заштитника људских права и слобода, који је све захтјеве и жалбе Српског националног савјета оцијенио као оправдане и законски утемељене. 

„Српски национални савјет спреман је да вам пружи пуну аргументацију за све наводе о незабиљеженом односу и тешкој дискриминацији актуелне власти према српском народу у Црној Гори“, поручио је Вуксановић у писму Дачићу.

У Подгорици, 29. новембра 2019. године

Информативна служба

            Српског националног савјета Црне Горе