Отворено писмо хаџи Владу Милинковићу, предсједнику ОО ДПС Пљевља

    4 godine pre 1457 pregleda Izvor: PV Informer

,,Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемјери, што сте као окречени гробови, који споља изгледају лијепи, а унутра су пуни костију мртвачких и сваке нечистоте. Тако и ви: споља се показујете људима праведни, а изнутра сте пуни лицемјерја и безакоња.

Матеј, 23: 27-28

Господине Милинковићу,

веома смо изненађени Вашим обраћањем грађанима Пљеваља које смо имали прилику да прочитамо.

Сматрамо да сте Вашим обраћањем постали зачетник једног новог правца! Наиме, Ваше трапавописаније се може окарактерисати као партијска посланица. Након најаве Мила Ђукановића, вашега шефа и налогодавца, да ће оформити „аутокефалну цркву“ изгледа да сте Ви, господине Милинковићу, похитали да се докажете као прави партијски пионир и својим писанијима кандидујете себе за великодостојника прве партијске цркве на свијету! Занимљиво је како Ваша куражност доживи нагли узлет и огласите се увијек након посјете некога од надређених – био то изопштени министар Бошковић, премијер Марковић под забраном крштења или у данашњем случају господин Вељовић. Очевидно је да се од њих (не)човјек не може сакрити ни у Забрђу.

Партијска посланица, назовимо тако Ваш покушај смутње, садржи читав низ проблематичних испада па ћемо морати редом. Господине Милинковићу, Вас је на Молебан и литију позвао „Пљеваљски одбор за одбрану светиња“, ред би био да знате ко Вас је позвао јер је ових дана устала цијела Црна Гора и одбора постоји много, а Ви изгледа нисте у стању да запамтите име одбора који дјела у нашем граду.

Господине Милинковићу, кад већ за себе кажете да сте човјек који вјерује у Бога и људе, зашто онда пишете ,,божји“ малим словима?! Недопустиво је да такве грешке у јавном обраћању прави неко ко себе хоће да прикаже као писменог човјека и при томе још и као вјерника.

Збуњујуће је и то како одједном, у стилу некаквог великог врача, поучавате како нас вјера позива да ширимо љубав и поштовање а сами сте, у Вашем претходном писанију, хиљаде Пљевљака који литијски пролазе улицама нашега града назвали ,,заведенима“! Прво епископе, свештенство и народ омаловажавате, а онда се позивате на поштовање, лицемјерно!

Да ли сте, хаџијо, у Свету Земљу ишли углавном о туђем трошку са намјером да, када се вратите, дијелите незнавене лекције Цркви, пријетите својим суграђанима и заједно са партијским колегама смишљате коме и како поставити ногу?

Изгледа да је партијско лудило ударило и Вама у главу па о себи пишете у трећем лицу; све су прилике да сте умислили да сте Јулије Цезар! Они који одлазе у Свету Земљу, одлазе да се поклоне мјестима на којима је боравио и проповиједао Спаситељ Исус Христос, да се поклоне мјестима Христовог Страдања и Васкрсења. Изгледа да сте једино Ви, хаџи Милинковићу, отишли да се поклоните сјенама цара Ирода, сјенама убице Светог Јована Крститеља и сјенама римских освајача пошто Ваше ријечи одишу њиховом охолошћу и паганштином.

Ваши очајни покушаји да, позивањем на Свето Писмо, пилатовски оперете руке од прљаве работе коју су закували Ваши шефови, а Ви здушно подржали, само показује колико сте вјерник. Јесте ли, хвалисави вјерниче, у Библији прочитали или у ДПС-у научили како да уцјењујете и спречавате људе у вршењу Божијих заповијести?

Како ствари стоје о хришћанству немате појма, јер оно што Ви наводите основним принципом хришћанства је заправо основни философски и друштвени принцип, док је суштина хришћанства обожење од кога се Ви, погрешним личним изборима, удаљавате! Вјера тражи дјела а не ријечи, и умјесто што испразно цитирате патријарха Павла, могли бисте његове ријечи и да примијените, а не да останете упамћени као лицемјер и нечовјек.

Говорите о томе како ријешити проблем а прећуткујете чињеницу да сте овај проблем изазвали Ви и Ваши шефови и умјесто да исправљате сопствене грешке Ви друге опомињете и поучавате. Позивате се на дијалог а добро је познато да је Ваша партија одбила све дијалоге прије доношења „Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница“  и није одржала јавне расправе! Гдје сте били онда када је Црква преклињући тражила дијалог?! Зашто тада нисте својим шефовима скренули пажњу да је неопходно да се одрже јавне расправе?! Тада сте ћутали, јер нисте смјели или нисте хтјели да говорите о проблему који може изазвати доношење таквог Закона, а данас лицемјерно покушавате да држите лекције о демократији. Народ Црне Горе ових дана на отвореном држи час демократије, јесте ли Ви, лажни демократо, тога свјесни?

О Вашем (не)познавању хришћанства довољно сте рекли вашим писанијима, којима сте јасно предочили на никада у животу нисте отворили Свето Писмо, а о Светим Оцима да и не говоримо. Задојени незнањем православно хришћанство сте назвали паганштином! Пошто се да примијетити да слабо читате духовне књиге, препоручујемо Вам, да прије следеће партијске посланице прочитате: обред анатеме у Православној Цркви; Пљеваљски синодик православља који се чува у манастиру Свете Тројице; анатеме цариградских патријараха и клетве Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског, чудотворца и државотворца. Нажалост, Ваше партијске дружбенике из Цркве су изопштила њихова (не)дјела, док је Црква то само констатовала. Читајући ова Ваша лицемјернасочињенија, са жаљењем констатујемо, да ћемо морати и Вас предложити духовним властима за констатовање изопштења из Цркве, док се јавно не покајете и не одустанете од Вашег ђавољег наума!

Господине Милинковићу, Христос нас све позива да не будемо млаки, да не будемо лицемјерни, да се не одричемо своје вјере у Живога Бога, а нарочито да не будемо фарисеји попут Вас! Постали сте модерна икона фарисејства и par excellence примјер лицемјера. Надамо се да ћете послушати глас Светог Јована, Пророка, Претече и Крститеља Господњег, заштитника братства Милинковића, који све позива на покајање и јавно се одрећи заблуде у којој се налазите.

Пљеваљски одбор за одбрану светиња