ПАЛИБРК: Сви да се искрено придруже иницијативи др Харбића

    5 godina pre 850 pregleda Izvor: PV Informer

Иницијатива доктора Ермина Харбића, да се у Пљевљима уреди Трг патријарха Варнаве и да му Пљевљаци коначно на том тргу подигну достојан споменик, а коју је овај одборник ДПС-а изнио на последњем заједању Скупштине општине Пљевља, представља, са више аспеката, једну од најзначајнијих идеја јавно саопштених у Пљевљима последњих деценија.

Дубоко убијеђен да поменути предлог, ни у ком случају не треба доводити у везу са актуелном политиком, већ да га треба тумачити у складу са најбољом традицијом Пљеваљског човјека без обзира на вјеру и нацију, као Србин, Пљевљак и одборник опозиционе партије, јавно и недвосмислено исказујем подршку доктору Харбићу.

Ова иницијатива само за неупућене или злонамјерне преставља новост и необичност и само такви могу посумњати у њену искреност и преставити је као политикантску игру. Они остали, који познају праву историју Пљеваљског краја нити су у дилеми, нити су зачуђени, нити затечени, јер је својом иницијативом доктор Харбић само подсјетио на најсвјетлије и најсветије странице историје овог народа и овог краја и тиме се запутио путем којим су ишли бројни велики Пљевљаци исламске вјероисповијести свјесни свега оног што спаја овај народ, ма како се звао или на који начин се Богу молио. Треба поменути само неколико имена вриједних сваког поштовања: Омер бег Бајровић, Мехмед паша Бајровић, Омер бег и Мурат бег Селмановићи, Дервиш Шећер-Кадић, породица Ченгић из Потпећа, Зекеријах Ћинара и још многи други угледни муслимански прваци и интелектуалци кроз вјекове све до данашњих дана. Када знамо какав је био њихов однос према српском народу и Српској православној цркви онда нас не може ни мало зачудити иницијатива доктора Харбића.

Предлог једног припадника Ислама да се подигне споменик једном Српском патријарху много је више од идеје, од неколико изговорених реченица, јер представља израз дубоке интелектуалне зрелости, ширине духа и ничим спутане слободе, што могу да посједују само они који су надрасли свакидашњицу и уздигли се из њеног талога.  Имајући у виду све оно по чему се препознаје доктор Харбић као љекар и хуманиста, свако ко га познаје може с правом рећи да је достојан предлога који је јавно изнио.

Зато позивам све политичке субјекте у Пљевљима као и надлежне органе локалне управе да се искрено придруже овој иницијативи и да на наредном засједању Скупштине општине једна од тачака дневног реда буде и доношење Одлуке о уређењу Трга и подизању споменика патријарху Варнави Росићу. Консензус око овог питања био би најбољи увод за неке друге консензусе око најбитнијих питања опстанка грађана Пљеваља. Неподијељена подршка овој идеји показала би да је искрени договор једини прави пут ка напретку и да сви који се баве политиком у овом граду, уколико прије свега нису Пљевљаци и не заступају интересе ове средине и свих њених грађана без обзира на вјеру и нацију, треба да се добро запитају да ли је морално то што чине.

Рајкo Палибрк

Предсједник ОО СНП-a Пљевља и одборник у СО Пљевља