Покрет за Пљевља: МИЛУТИН И КЕНАН У ДОБА КОРОНЕ

    4 godine pre 768 pregleda Izvor: PV Informer

Америчке обавјештајне службе су још у новембру мјесецу 2019. године, упозориле службени Вашингтон и Доналда Трампа, о опасној зарази која пријети да промјени начин живота у држави. Да би се било шта званично предузело, уследиле су недеље и мјесеци провјера, на свим нивоима. Узети су обзир, како они кажу: „изворни подаци сликовне интелигенције, људске интелигенције и интелигенције сигнала“. А затим је уследила анализа експерата који познају разна, специфична подручја људског дјеловања. Једноставније речено, у решавање проблема укључили су се наука, струка и море ауторитета. Најмоћнија и најбогатија империја данашњице, и поред свега тога, сама признаје да је направила крупне грешке у борби против Корона вируса.

Наравно, свако поређење данашњег Монтенегра са највећим и „најстаријим“ братом из НАТО савеза, било би у најмању руку неукусно, да не кажемо смијешно. Али, анализирати и сагледати одговоре на кризу, од стране ове државе коју ми плаћамо, свакако да не може да шкоди. Шта је одговор Црне Горе на кризу међународних размјера или, боље речено, ко је одговор?

Да је ствар озбиљна и да се нешто крупно иза брда ваља, могло се видјети када се на тв екранима појавио Милутин Симовић. Координатор многих послова у земљи и иностранству, Шефова узданица и експерт за изборне чаролије (трговине) на сјеверу Црне Горе и шире. Не, није Милутин проблем због „Милутина“ нити што је магистар ратарства јер је пољопривреда часно и хумано занимање. Али, Милутин је предсједник Националног координационог тијела за заразне болести (у даљем тексту НКТ). Људи, а не кромпира или јечма! Е то може представљати „мали проблем“. То што је, његовим именовањем, прекршен члан 10 Закона о заштити становништва од заразних болести, нећемо ни узимати у разматрање.

Да је ђаво однио шалу, у држави која је лидер у свему и свачему, јасно се видјело и када је министар здравља, дипломирани економиста, обилато „опскрбио“ своју породицу најквалитетнијом заштитном опремом, која је онако узгред, све то изрекламирала јавно, на друштвеним мрежама. Да се овај својеврстан „бал под маскама“ десио у некој од уређених држава, неком нижеразредном чиновнику министарства, оставку би морала поднијети комплетна влада. Опет, нису проблем ни „ситни несташлуци“ министрове дјеце, али јесте то, што је „наш Кенан“ министар здравља! И што је болница у његовом родном граду најгора, у најлошијем  здравственом систему Европе. Није онда ни чудо, што Шеф нема, ама баш никаквог повјерења у Кенана, али га трпљети мора, ради мира у коалицији.

Дакле, одговор државе Црне Горе на све изазове и опасности од Корона вируса, јесу Милутин и Кенан. Е сада, како би рекао главни идеолог ДПС-а и шеф организоване криминалне групе, господин Свето Маровић, требало би, да је среће, да овај други буде први, а први други или, евентуално, трећи. Али, ко се још у овој земљи бави таквим тривијалностима, као што су струка, уставност и законитост. Важне су способности, а оне су ту, зар не. Замислите само, каква је бравурозност потребна, да у авион утоварите 19 тона медицинског материјала, а он у Подгорицу слети са 17! Није много ни „калирало“, рекли би пљеваљски сточари. А шта му то тачно дође, са стручне стране, одлично зна министар пољопривреде и шеф НКТ за заразне болести. Људи, а не парадајза и ротквица.

Држава је формирала тијело које доноси озбиљне мјере, чије кршење подлијеже најстрожијим кривичним санкцијама према свим прекршиоцима, а одлуку о томе нигдје нико није видио. Није објављена у Службеном листу нити на званичном сајту владе, иако се као њене правне последице, ових дана дешававају бројна кршења људских права и хапсе грађани уздуж и попријеко. Ванредно стање никада није званично проглашено, а НКТ је постало свемоћно и сви га морају слушати. Опште је познато правило тридесетогодишњег црногорског режима – када искрсне озбиљан, нерјешив проблем, отвара се Пандорина кутија и пушта сјеме раздора да клија до миле воље. Тако су Милутин и Кенан, крајње безобзирно, објавили имена, презимена и адресе свих људи, чак и дјеце, у изолацији. Требало је ваљда, да почне свеопшти, међусобни лов и борба „изолованих и неизолованих“ грађана. На ово грубо кршење људских права и непочинство Владе, реаговале су и релевантне међународне инстанце. Међутим, домаће тужилаштво, судство, Уставни суд, Милутин и Кенан, ћуте и праве се мртви. Ово је Монтенегро, овдје се не одговара ни за шта. Ако си власт.

Када су Кенан и Милутин постали „врховна власт“ преко ноћи, прве мјере или приоритети свемоћног тијела којим руководе биле су: прво – под хитно, искористити  забрану литија СПЦ и по принципу „сад или никад“, консолидовати озбиљно уздрмани рејтинг Господара и ДПС-а, друго – ни по коју цијену не прихватати помоћ Србије и Русије, макар то био и лијек против Короне, треће – хитно тражити 14.891 сапун од братског НАТО пакта, четврто – ако зафали респиратора да се узму из Пљеваља, пето – шта год да буде, Рудник и Термоелектрана морају радити! И тако редом. Што се тиче нас у Пљевљима, ми се једино надамо и вјерујемо у помоћ Свевишњега, углавном остајемо у кућама, а не „дома“ и јасно нам је, чак и да нам не кажу Милутин и Кенан, да су здравље и живот светиње.

А МИ НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА