ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА: ТУРЦИ СУ БИЛИ БОЉИ

    5 godina pre 993 pregleda Izvor: PV Informer

Да је неко ђацима основцима поставио питање који ће град у Црној Гори први добити топлификацију, вјероватно би сви без изузетка типовали на Пљевља. Није ни чудо, јер се ради о средини која је највише еколошки девастирана у Црној Гори, па и шире; јер су загађени и земља и ваздух и вода. Али не лези враже, гдје престаје логика и здрави разум ту почиње економска политика Владе Црне Горе.  Тако смо недавно сазнали да на листи приоритетних капиталних пројеката, који ће бити реализовани наредне године у Црној Гори из капиталног буџета државе, нема ни једног из општине Пљевља. А као врхунац цинизма реализоваће се пројекат топлификације Колашина. Према свједочењу бившег предсједника Општине Мирка Ђачића Рудник угља и ТЕ Пљевља су прошле године приходовали 175 милиона евра, а од тога је општини Пљевља припало 2.600 000 евра. Турци су били бољи, они су узимали десетину, а Влада Црне Горе узима лопатом, а враћа на кашичицу.

            Има ли логичног објашњења да се у граду који је вјероватно уз Жабљак најчистији у Црној Гори ради топлификацијa. Има, јер зашто би власници елитних хотела, већином татини  или мамини синови, плаћали скупу струју за загијавање својих туристичких капацитета, кад може много јефтиније. Прво се помијешају приватни и јавни интерес, а онда то народ лакше прогута. Раније су цареви и краљеви својим наследницима давали на управљање поједине области да  се вјежбају до тренутка када ће преузети престо. Данашњи господари својим синовима дају одобрења и кредите за изградњу мини хидроцентрала, а изгледа да и  топлификација спада у исти арсенал повластица.

            Најновији пљеваљски црни бисер је одлука Апелационог суда којом је Електропривреда Црне Горе ослобођена плаћања накнаде за комунално опремање земљишта за депонију пепела и шљаке Маљевац. Као разлог за оваку пресуду је наведено да Општина није доказала градњу 4. и 5.степенице изнад дозвољене квоте  без грађевинске дозволе. Сваки сељанин који живи  у околини депоније Маљевац зна да је управо урађено тако. Притом ради се о истој Електропривреди и Термоелектрани Пљевља, чија су пословодства данима замајавала грађане Пљеваља како немају никакве везе са помором рибе у Везичници и Ћехотини. Уз то су пријетили кривичном пријавом против Н.Н. починиоца, а као свједока су позвали потпредсједника Владе Милутина Симовића. Елем окрени обрни старо правило још из Отоманске империје „кадија те тужи, кадија ти суди“ и даље важи у Црној Гори.

            И на крају женски фудбалски клуб из Пљеваља „ Брезница“ и ове године је играо квалификације за Лигу шампиона за жене. Настрану то што су утакмице морале да играју у Никшићу  и у Петровцу, РТВ Црне Горе није ни пало на памет да преноси макар једну њихову  утакмицу. Нисмо сигурни да ли је у питању родна неравноправност или је њихова несрећа што долазе из Пљеваља. За разлику од њих женски рукометни клуб „Будућност“ је спортски мезимац Црне Горе, па чак и Пљеваља, из којих су торбе рудничких пара путовале за Подгорицу и њихово финансирање. 

            На сву ову муку новинари их упорно називају Пљевљакињама, за разлику од Подгоричанки, Цетињанки, Никшићанки и тако даље. Био би ред да и даме из фудбалског клуба „Брезница“ буду Пљевљанке, или да се мијења правопис, па да спортискиње из Подгорице буду Подгоричaкиње, из Никшића Никшићaкиње, из Цетиња Цетињaкиње. Овако нема смисла, или је то све дио исте приче. Била једном једна Пљевља.

ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА